Причини. Закъсняването на менструацията се дължи често на слабост на тялото и на яйчниците, на умствена и физическа преумора, диабет, силни душевни вълнения, някои инфекциозни болести, анемия.

Признаци. При някои жени менструацията закъснява с една и повече седмици, при други идва два или три пъти в годината, на трети менструацията идва само през топлите месеци на годината.

Лечение. Насочено е към самата причина. Ако нередовността на менструацията не е във връзка и не се отразява зле върху общото здравно състояние и самочувствие на жената, на нея трябва да се гледа като на една присъща на организма особеност, а не като болест.

В противен случай народната медицина препоръчва лечение, което цели да укрепи и заздрави организма. За тази цел да се приложи даденото лечение за отсъствие на менструация със следните добавки.

Вътрешно. Към дадените отварки може да се прибавят и следните: а) отварка от кората на корена на памука (1 ч.л. кора да се остави 10 минути във вряла вода и след това да се изцеди) - пие се 3 дни преди менструацията сутрин и вечер преди ядене по една чаша, а непосредствено след ядене се вземат по две лъжички вино с чесън (в 1 чаша старо червено вино се слагат 3-4 скилидки ситно нарязан чесън, сгорещява се до степен на възвиране и лукът се изважда; вземат се по 4 лъжички дневно; б) отварка от лук и карамфил: външните люспи на 7-8 глави лук и 2 ч.л. карамфил в 1/2 л вода се варят 10 минути - пие се сутрин, обед и вечер преди ядене по 1 винена чашка; или пък в) отварка от розмарин, невен, решетка, седефче, червен кантарион, босилек, маточина, бял равнец и горчив корен - от общата смес, приготвена от по равни части, се взема 1 с.л. и в 400 мл вода се вари 10 минути, след което се прецежда; пие се, както отварката от буква "б".

Диета. Трябва да се избягват всички кисели ястия, каквито и да са те, и всяка трудносмилаема храна: бяло и червено зеле, грах, боб, леща и пр. Да се избягват и тлъстите храни - месо, риба и пр., а и какаото и шоколадът.

По отношение на питиетата се препоръчва да не се употребяват вино, бира, силен чай, кафе.

3. Тези мерки обаче не трябва да се вземат след закъсняването на менструацията, а трябва да се прибегне към тях на 28-ия ден от предишната менструация, щом от опит се знае, че закъснява.

4. Освен казаното при хубаво време да се правят разходки навън в продължение най-малко на два часа и самостоятелно да се върши къщната работа за движение, навеждане и клякане.