Мазолите се образуват след продължителен натиск върху кожа, разположена над кост без достатъчно подкожна тлъстина. Те биват меки и твърди.

Причини. Твърдите мазоли се дължат на натискане и триене от страна на обувките върху някоя издадена част на стъпалото. Колкото и неприятни да са, те са защитно средство на организма. Меките мазоли се образуват по същия начин, само че между пръстите, където кожата е постоянно влажна от потта. Най-честата причина са пак обувките, които натискат един в друг пръстите. Образува се мазол, който се размеква под влиянието на потта.

Не само тесните обувки, но и тесните чорапи стават причина за образуване на мазоли. Тесните чорапи у децата събират пръстите накуп и изменят вида на стъпалото, вследствие на което основата на палеца изпъква. Чорапите трябва да бъдат с един сантиметър по-дълги от стъпалото и да позволяват свободно движението на пръстите.

Признаци. Твърдите мазоли са конусообразни подутости с тъмна, суха като рог кора, понякога са много болезнени.

Меките мазоли се образуват между пръстите на стъпалата и поради присъствието на пот изглеждат бели и като варени. И те са често много болезнени.

Предпазване. То се състои в избягване на тесните и неудобни обувки и обувки с високи токове, при които стъпалата се запарват и пръстите се натискат един върху друг. Освен това да се избягват и много широките обувки - и те способстват за образуване на мазоли. Трябва да се полагат и грижи за краката, като по-често се мият.

Лечение. Твърдите мазоли изчезват постепенно с премахване на причината, която ги предизвиква. За целта най-напред се снабдете с подходящи обувки. Второ, вземете мерки да се премахне завинаги мазолът. Тъй като той е много твърд и не може да се махне изведнъж, без да се повреди здравата тъкан, трябва предварително да се размекне с гореща баня на стъпалото, най-добре с тричава вода, последвана от едно от следните безвредни средства.

а) Взема се 1 ч.л. бяла дъвка (сакъз) и с малко восък в устата се размеква. След това дъвката се прави на питка и се слага върху мазола, където се държи превързана най-малко 36 часа, а най-много 48 часа. Като измине това време, снема се дъвката, която вече е изтеглила от месото целия мазол заедно с коренчетата му.

б) Намазва се мазолът с лимонов сок и се наръсва добре с прах от лимонова киселина, и то всяка вечер дотогава, докато не почернее и се измъкне с корена.

в) В по-тежки случаи се набавя от аптеката следното ефикасно лекарство (домашен мазолин): колодиум 10 г, млечна киселина 2 г, салицилова киселина 2 г и екстракт от индийски коноп 1/2. Употребява се така: след като се измият краката с гореща вода (45-42С) и сапун, с помощта на малка четчица или памуче, навито на кибритена клечка, се намазва повърхността на мазола и се оставя кракът бос в продължение на няколко минути, за да изсъхне колодиумът. Това намазване продължава 8-10 дни сутрин и вечер, като краката през ден се топят в гореща вода.

Щом мазолът се отдели от всички страни, краката се натопяват в гореща вода и бавно с пръсти се изтегля мазолът. Ако коренчетата останат (познават се като бели точици в основата на извадения мазол), още веднъж (но само те) внимателно се накапват с лекарство; на другия ден краката пак се натопяват в гореща вода и коренчетата бавно се изтеглят.

г) При мазоли във вид на дебела кожа, ако тези средства не помагат, тогава се прави или 1) гореща баня със сапунена вода (45С за 10-20 минути), избърсване на краката до сухо и намазване с малко от следната смес: 2 ч.л. прясна несолена свинска мас и 1 ч.л. салицил на прах; превързва се и така стои 2-3 дни, след това се отвързва, прави се гореща баня, последвана от намазване и превързване с казаната смес, и т.н., докато мазолът падне сам; или пък 2) всяка вечер гореща баня (45С за 10-20 мин.) с отвара от смрадлика (10 с.л. в 2 л вода се варят 10 минути), последвана от сухо изтриване и налагане на мазолите: една вечер с топла лапа от печен кромид лук, нарязан, полуизстискан и засилен с 2-3 сини сливи, смачкани без костилките и преди поставянето поръсени със салицил на върха на ножа (от аптеката) - държи се цяла нощ или докато много досади на болния; втората вечер с торбичка от марля, напълнена с пресен селски хлебен квас (забъркан 4 часа по-рано), засилен със сини сливи и салицил, както първата вечер.

Сутрин. Измиване на краката с хладка вода и изтриване до сухо.

Добре е върху мазола да се носи и т.нар. пръстен за мазоли, който запазва пръстите от притискане на обувките и образуване на нови мазоли.

Меките мазоли се лекуват по същия начин, както и твърдите. Необходимо е освен това да се пази голяма чистота на пръстите. Те трябва да се измиват всяка вечер, а сутрин да се намазват с камфоров спирт, като между тях се поставя вълнен памук за през деня, за да поглъща потта.

Изрязването на мазолите с остър нож или бръснач е много опасно, защото може да предизвика зараза, ако инструментът не е обеззаразен и мястото не е предварително изчистено и намазано с йодова тинктура.

Понякога мазолът се зачервява и започва да боли. Това показва, че са нахлули микроби, които могат да причинят усложнение.