Анемията свързваме с бледост, отпуснатост, обща слабост. В стриктно медицински термини тя може да бъде описана като състояние, произтичащо от понижаване броя на червените кръвни клетки, т.нар. еритроцити, а заедно с тях и намаляване общото количество хемоглобин. Това пък е онази част от еритроцитите, която пренася кислорода от белите дробове до всички клетки и тъкани в организма ни. Тя дава и червения цвят на кръвта. Най-чести симптоми на анемията освен бледостта са: лесна уморяемост, болки в гърдите, задух. Съществуват множество причини, които могат да доведат до анемия. Ето най-често срещаните от тях:

Напреднала възраст

Хората в късна възраст са изложени на по-висок риск от развитие на подобни състояния. Това произтича от цялостното отслабване на организма и намаляване на способността му да се възстановява. Това засяга най-вече клетките, които имат определен живот и трябва да се възобновяват отново и отново. При еритроцитите той трае между 90 и 120 дни. Колкото повече остаряваме, толкова способностите на костния ни мозък за "производство" на червени кръвни клетки намалява.

Недохранване или небалансирано хранене

Нерационалното хранене, хроничното недояждане или неприемането на някои основни за организма ни вещества чрез храната води до затруднения в образуването на еритроцити, оттам и до анемия. Заклетите вегетарианци например, които не консумират дори и масло, сирене и яйца, се обричат на недоимъчни състояния на витамин В12, пряко свързан с образуването на хемоглобин. А почитателите предимно на месни блюда, които не приемат зеленчуци със зелени листа, рискуват да се лишат от ценната за кръвта фолиева киселина. Това също създава предпоставки за анемия.

Недостиг на желязо

Той се проявява с бледост на кожата, умора, раздразнителност, отпадналост, задух, понякога възпалено гърло, чупливи нокти, понижен апетит - особено у деца, главоболие, посиняване на бялото на очите, т.нар. склери. В групата с висок риск от развитие на анемия поради недостиг на желязо влизат и жените с обилни месечни кръвотечения, бременните, и кърмещите жени. Желязо може да се доставя в организма чрез повишен прием на червено месо, черен дроб, жълтък, тестени продуки. Друг вариант е приемане на железни препарати в съчетание с витамин С. Добре е да се проследяват лабораторните показатели.

Хемолитична анемия

Тя се причинява от разпадане на еритроцитите. Намаляване на хемоглобина като цяло. Бледостта на кожата добива жълтеникав оттенък поради разграждането на хемоглобина. Възможно е да се прояви и като жълтеница. Урината потъмнява, уголемява се далакът. Появява се сърцебиене, задух и др. Това се случва поради проблеми в самите червени кръвни телца или вследствие на външни фактори, например инфекции - малария, сърповидноклетъчна анемия и др. Диагнозата се поставя след клинично-лабораторни изследвания. Лечението в повечето случаи е успешно.

Болести на кръвта

Съществуват множество болести, които се диагностицират и лекуват от хематолози - таласемия, мегалобластна, пернициозна анемия, наследствени деформации на еритроцитите и др. Те се срещат по-рядко.