Има универсални фактори, причиняващи главоболие, при които е трудно да се постави диагнозата единствено по вида и характера на болката в главата. Те могат да наподобяват всеки един от типовете главоболие. Някои могат да се дължат на нормални състояния, други на заболяванe. Ето най-често срещаните:

Внезапни промени в кръвното налягане

При рязко понижение или покачване на стойностите за кръвното налягане се появява пристъпно главоболие. Често се съпровожда от повръщане, след което настъпва известно облекчаване. Усещането е за пулсиране или обръч, който стяга главата. През лятото високите температури са основният фактор, който допринася за промени в кръвното. През есенно-зимния сезон най-важни са колебанията в атмосферното налягане и други нестабилни метеорологични условия. Най-застрашени от подобен тип главоболие са хората, които през настоящия период започват да се лекуват против хипертония или по някаква причина променят схемата си на лечение. Ако подобни пристъпи зачестяват, обърнете се към лекуващия си лекар.

Странични ефекти от лекарства

Повечето медикаменти могат да предизвикат главоболие като страничен ефект. Опасността за това се увеличава, ако приемате едновременно няколко вида лекарства за различни заболявания. Задължително трябва да се поинтересувате от лекаря, който ви изписва поредното хапче, дали главоболието спада към неговите странични явления. Също така трябва да му съобщите какво приемате отпреди, т.е. с какви лекарства ще се съчетава предписаното от него. Най-уязвими към подобни странични ефекти са хората с алергии, астма, мигрена, възстановяващите се от инсулт. Сред медикаментите с по-висок потенциал за предизвикване на главоболие са някои по-стари противоязвени; някои противовъзпалителни; някои антихипертонични лекарства; както и заместителна хормонална терапия при жени; болкоуспокояващи и сънотворни. Главоболието се усилва след прием на съответното лекарство, отшумява няколко дни до седмица-две след преустановяване на приема му.

Травми на главата

При удари върху главата могат да се получат няколко вида травми. Комоциото е най-леката форма. При него е налице краткотрайна загуба на съзнание след удара. Мозъчната контузия е по-сериозно състояние. При нея се нанася травма на самия мозък с дългосрочни последици. При всички травми на главата е възможно да се образуват кръвоизливи или т.нар. хематоми. Те се получават в резултат на разкъсване на съдовете, които кръвоснабдяват различните анатомични структури на главата.

Има няколко вида хематоми. При епидуралния тип в началото човек се чувства добре, но минути по-късно губи съзнание. При субдуралния хематом кръвта се събира между по-дълбоките обвивки на мозъка. Така главоболието се усилва постепенно с напредване на времето след травмата, като може да достигне до кома. Най-важният симптом при повечето от изброените състояния е силната болка в главата, повръщане, без облекчаване на гаденето. Всички те са индикация за оценка от неврохирург.

Хипогликемия

Пониженията на кръвната захар независимо от причината за появата им водят до главоболие. То е неспецифично. Може да засегне както здрави хора, които не са се нахранили (вж. тензионно главоболие), така също и диабетиците. Последните са особено застрашени при промяна в лечението, предозиране на противодиабетични лекарства.

Бременност

Един от ключовите симптоми, който настъпва с отдалечаване от момента на зачеване, е именно главоболието, гаденето и сутрешното повръщане. Жени в детеродна възраст, особено когато имат нередовен цикъл, никога не трябва да изключват и тази възможност.