За разлика от предходния вариант при този тип главоболие болката се локализира на конкретно място по главата. Интензивността може да е твърде силна. Необходимо е да се обръща сериозно внимание на всеки подобен пристъп, защото някои от тях могат да се получат в резултат на застрашаващи живота усложнения - разкъсване на аневризми в мозъка, инсулти. Ето някои от причините и типовете главоболие, които се крият зад общия симптом "забиване на пирони".

Клъстърно главоболие

При него са характерни нарушенията в автономната нервна система и най-вече на влакната й в рамките на тригеминалния нерв, който инервира лицето, очите, челюстите. Основните симптоми са увисване на клепача и зачервяване на окото, сълзене, течение от носа от същата страна, в по-редките случаи изчервяване на лицето, подуване и изпотяване. Болката е интензивна. Засяга едната страна. На човек му иде да си извади окото, за да се облекчи, но в същото време се изживява дълбока болезненост и някак навътре, зад окото. Заедно с това е налице схващане на врата, челюстите. Възможна е поява и на зъбобол. Времетраенето е от 15 минути до 3 часа. Като провокиращи фактори са отличавани липсата на сън или прекаленото спане; шоколадът, никотинът, алкохолът; някои медикаменти като нитроглицерин - съдоразширяващо при сърдечна ангина. Лечението по време на пристъп е с лекарства като триптани, бета-блокери, обезболяващи. За превенция се използват калциеви блокери, стероиди, мускулни релаксанти, трициклични антидепресанти и др. Прилагат се и някои други методики - включително прием на силно кафе в началото на пристъпа, горещи душове, повече кислород и др., но те не са доказани единодушно от науката, а и не действат еднакво добре при всички. Клъстърното главоболие може да се сбърка с тумор на мозъка или множествена склероза. Оценката и диагнозата се поставят от невролог.

Други преходни, пронизващи видове главоболие

Те се характеризират с остра, внезапно появила се сякаш от нищото пронизваща болка. Международното общество по главоболието ги сравнява с удар от пикел. Могат да бъдат почувствани навсякъде по главата. Проявяват сходства с клъстърното главоболие. Могат да ни връхлитат поединично или на серии, да наподобяват мигренозни пристъпи, да засягат областите около очите или страничната част на темето. Смята се, че са първични разстройства с неясна причина, но категорично липсва връзка с тумори или други тежки заболявания на мозъка и неговите обвивки. Лечението е с противовъзпалителни, но за да се гарантира успехът, е необходимо всеки пациент да си води подробен дневник на симптомите - кога се появяват, с какво ги свързва: храна, напитки, ситуации и пр.

Епилептичен пристъп

Някои епилептични пристъпи могат да започват с главоболие. То варира по вида си. Възможно е да се преживява като пронизване от пирон или нажежено острие в конкретна област от главата. Тази т.нар. аура, или предвестник на генерализирания припадък, често се съчетава с гадене и редица неприятни усещания от сетивата - миризми, а по-рядко и видения или слухови халюцинации. Главоболие също така се изпитва и в периода след възстановяване от припадъка. Упоритата, методична и постоянна терапия с антиепилептични средства, осъществявана от невролози, може да елиминира пристъпите.

Аневризма и субарахноиден кръвоизлив

Остра и внезапна поява на главоболие, което засегнатият описва като "най-страшното в живота си", може да се дължи и на кръвоизлив под една от обвивките на главния мозък - арахноидеята. Той настъпва при разкъсване на болестно образувание, артериални разширения, наречени "аневризми", разположени във Вилизиевия кръг, мястото, където се осъществява контакт между предните, средните и задните мозъчни артерии. Възможно е и да не настъпи разкъсване, а само спазъм на съдовете, но често ефектът е сходен. Състоянието е изключително опасно и животозастрашаващо. Дължи се на хронична хипертония. Има няколко стадия, които отчитат сериозността му. Първият е асимптоматичен, или с минимално главоболие и лека схванатост на врата. При втория болката е по-силна, забелязва се и неврологична, отпадна симптоматика. От третия до петия стадий постепенно се губи съзнанието с достигане до кома. Има модерни средства за лечение, но те трябва да се прилагат максимално спешно.