С това сравнение се оприличава неврологичното понятие - т.нар. тензионно главоболие. Обикновено то се усеща едновременно от двете страни на главата. По интензивност може да е леко, умерено, до тежко изразено. Продължителността на пристъпа може да трае от минути до дни, но типично е между 4 и 6 часа. Когато се появява по-често от 15 дни в месеца, в рамките на поне 6 месеца, тензионното главоболие се обозначава като хронично. Ето някои от провокиращите фактори и причини за появата му.

Стрес

Нито една от множеството теории за произхода му не може изцяло да осветли дълбоките механизми, отговорни за възникването му. Всички обаче са единодушни, че стресът отключва подобен тип болки в главата. Това се отнася в най- силна степен за тензионното главоболие, появяващо се в следобедните часове след усилена и напрегната работа. Смята се, че в това отношение мъжете са по-застрашени, отколкото жените. Ограничаването на стреса може да помогне.

Недоспиване

Тензионно главоболие може да се появи у предразположените към него още с първата безсънна нощ. Хроничните нарушения на съня, лошата сънна хигиена - късно лягане, ранно ставане, доспиване през уикендите и други, могат да увеличат опасността от поява на подобни проблеми с главата дори и при хора, които никога не са страдали от главоболие. Затова е изключително важно да нормализираме съня си. Това може да стане по няколко начина. Добре е винаги, дори и в неработни дни, да ставаме по едно и също време; да не си доспиваме, защото така "объркваме" невро-хормоналната регулация на организма си; да не прекарваме дълго време през деня в леглото, в което ще спим през нощта. Ако разчитаме на медикаментите за съня си, не бива да приемаме успокоителни вечер за заспиване вместо сънотворни. Също така не трябва и да прекаляваме с последните. Уместно е по тези въпроси да се консултираме с личния си лекар, с невролог, с психиатър.

Неудобно положение на шията и главата

Ако ползваме висока възглавница или спим изобщо без такава, рискуваме да прекараме дълго време в неудобна поза. Това би довело до микротравми в мускулите на шията. А една от теориите за поява на този тип главоболие е именно, че то се дължи на проблеми с мускулите на врата и слепоочията. Схващания в тези области могат да доведат не само до епизодични прояви на тензионното главоболие, но също и до негово хронифициране. Особено ако продължително време се заспива не само в неудобна поза, но и на отворен прозорец. В тези случаи, но и по принцип е важно да внимаваме да не прекалим с обезболяващите. Рискуваме те да спрат да ни действат, а също и да увредим стомаха си.

Нередовно хранене

Понижените количества захар в кръвта, до които се достига след глад или нередовно хранене, може да предизвикат появата на тензионно главоболие. Тук от ключово значение не е самото количество храна, а равномерното й разпределение през деня. Най-нови изследвания сочат, че закусващите са с по-нисък риск от напълняване в сравнение с хранещите се веднъж дневно вечер. За да не ви боли главата, докато сте на работа, най-добре не изпускайте обяда.

Умора на очите

Прекаленото взиране в монитора, докато сме в офиса, или всякакви други продължителни усилия на очите ни могат да предизвикат тензионно главоболие. Изход от това положение е почивката на всеки 50-ина минути с взиране в отдалечени обекти, например през прозореца навън.

Кофеинова абстиненция

Зависимостта към кафето е много разпространен и подценяван феномен. Мнозинството от нас са свикнали да приемат кофеин сутрин от твърде отдавна. Ако по някаква причина няколко поредни дни изключим кафето от тялото си, настъпва състояние на абстиненция. То се характеризира с треперене, лошо настроение, нервност, в някои случаи сърцебиене, изпотяване и постоянно главоболие от тензионен тип.