Най-често е резултат на възпалителни процеси в черния дроб и жлъчните пътища, предизвикани от микробна или вирусна инфекция, или пък от запушване от камък, тумор и др.

Признаци. Видимият признак е своеобразното пожълтяване, което в началото се явява в бялото (склерата) на очите, а после се разпростира по цялата кожа. Болният е отпаднал и се оплаква от разстройство на стомаха или червата. Губи желание за ядене, езикът се покрива с дебел кафяв пласт, устата му горчи и има отвращение към храната. Усеща болки под лъжичката и в дясното рамо, урината му става червеникавокафява и при разтърсване дава жълта пяна. Изпражненията му са с цвят на глина (хума) и миришат лошо. Има главоболие и отслабва. Болният се оплаква още от стомашно разстройство и сърбеж по кожата, понякога толкова силен, че не може да спи.

Предсказание. Жълтеницата трае от 4 до 8 седмици. При по-леки случаи изчезва и за една-две седмици.

Лечение. Задължително болнично. Народната медицина препоръчва преди всичко болният да лежи. Един път дневно да се правят клизми (27р С).

I. Сутрин преди разсъмване (в 4 часа) още в леглото болният да изпие следната смес: 1/4 ч.л. (на деца с върха на ножа) прах от реза (тя се намира, макар и рядко, в жлъчните канали на вол или теле - изсюушава се и се стрива на прах, който има тъмночервен цвят), размит с 1 с. л. (за деца 1 ч.л.) сок от лимон или пък с винен оцет. След това болният продължава да спи. Резата се взема само 3 сутрини поред без други лекарства.

II. Сутрин, обед и вечер 20 мин преди ядене да взема по 2 парчета от смокини с 1 парче лимон - бялото и жълтото (за деца по 1 смокиня и 1/2 парченце лимон), приготвени така: 6 лимона, разрязани по дължина на две половини и всяка от тях на 4 парчета, всичко 48 парчета, и 24 смокини, разрязани на по 2 части, се поръсват с 1/2 ч.л. печена стипца (от аптеката) и 1 с. л. равен и се заливат с винен оцет, така че да се покрие цялата маса; стои два дни, за да попият смокините и лимонът оцета. Тази смес се повтаря два пъти поред с прекъсване между първото и второто вземане за две седмици.

III. 10 минути след това да изпива по 1 винена чашка от 75 г отварка от жълт кантарион (листа и цвят), жълт смил (цвят), дебела мара (листа), кръвен здравец (листа и цвят), бял пелин (листа и цвят), невен, росопас (листа и цвят), страшниче, червена хвойна (зърна) и цикория (листа и клонки) - по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни с.л. с прибавка на 10 шипки, разрязани на две, се запарват с 500 г вряща вода и на тих огън се вари 10 мин, като изстине, се прецежда.

Диета. Докато се възстанови апетитът, много е полезно болният да гладува 2-3 дни, като през това време (3-4 пъти) изпива сока на 1-2 лимона, разреден с преварена вода и подсладен с малко мед. Лимоновият сок успешно може да се замести и с отварка от бяла ряпа (една ряпа се нарязва на тънки парченца и в 1 л вода се вари 30 мин; като изстине, се прецежда чрез изстискване). След това на болния може да се дава течна вегетарианска храна: компот от плодове, тиква - варена или печена, разбито кисело мляко и зърнени храни (овесени ядки, ориз, грис, пшеница), а по-късно и пюрета от зеленчуци (моркови, картофи и др.), задушени плодове, салата. Храната на болния трябва да не съдържа тлъстини. Всички подправки са вредни. Алкохолът и тютюнът да се изключат напълно. Суровите плодови сокове са полезни.

Да се отбягват храните, които образуват много газове, като бакла, грах, фасул и др. При това храната да е подкиселена с лимон или винен оцет. Много е полезно на първа закуска болният да изяжда един лимон, нарязан на тънки филийки и поръсен със сол, или 1 чашка кисело мляко, забъркано с 1 с. л. прах от липови въглища, подсладено с мед или захар (същото може да се вземе и на вечеря), или пък 1 ч.л. (за деца 1/4 ч.л.) нишадър на прах. Преди обяд и вечеря да взема по 1 ч.л. разтвор, приготвен от 1 с. л. лимонов сок и 1 ч.л. чиста лимонена киселина (от аптеката, но не и лимонтузу), разтворена с 2 чаени лъжички ситна захар и 300 г преварена вода. Люто, алкохол и тютюн - не!

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие дестилирана вода (от аптеката), подкиселена с лимон по вкус, или отварка от листата и младите клонки на киселия трън. Или пък отварка от листата на морковите (4 с.л. в 1 л вода се варят 10 мин; като изстине, се прецежда).

IV. Два часа след ядене да взема 1 ч.л. (за деца напололовина) смес от сока на 2 лимона, разбъркан със сока на 2 глави чесън, счукан на ситно и добре изстискан през кърпа.

V. 10 мин след сместа да изпива 1 винена чашка отварка от босилек, керевиз (листа и цвят), коприва (корени), кисел трън (корени), листа от орехи, маточина (листа) и чубрица (листа и цвят) - по 100 г от всяка. От тази смес 3 с.л. се запарват със 700 г вряща вода и се варят още 10 мин, като изстине, се прецежда.

VI. Вечер преди лягане при нужда - клизма с 500 г топла вода (за деца 250 г), последвана от налагане в областта на черния дроб с торбичка от тънко хасе, напълнена с търпимо гореща лапа от печен кромид лук, обелен, нарязан, полуизстискан и засилен с 10-15 сини сливи, смачкани без костилките, поръсени с 1 с. л. захар и малко леко препечено царевично брашно за отнемане на влагата на лапата. Или пък топла лапа от кромид лук и нарязани на ситно листа от магданоз по равни части със 100 г прясно мляко и 1 с. л. ленено семе - вари се да стане гъста лапа и преди поставянето й се поръсва с 1 с. л. ситна захар. Отгоре се слагат вестник, вълнен пояс и грейка с гореща вода. Държат се до сутринта.

Добавка. За по-бързото пречистване канала на жлъчката преди заспиване болният да изпие една чаша от 150 г разтвор от 1 изравнена ч.л. карлсбадска сол и 150 г топла вода.

VII. Сутрин. Още с отваряне на очите се прави самовнушение с общата формула "Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре ми става и в най-скоро време ще оздравея", последвано от фрикция на корема и половите органи с хладка вода и сухо изтриване. През деня се държи върху черния дроб една от казаните лапи или пък търпимо гореща тухличка, попарена с вряща вода и оцет наполовина и увита във вълнено парче, за да не пари. Държат се, докато са приятни на болния.

Важни добавки. 1. За по-бързо излекуване болният да е на легло, като лежи спокойно на гръб. След преминаване на жълтеницата може да става и бавно да премине към обикновена храна.

2. При болки в целия корем лапата се слага върху него в троен размер.

3. При силен сърбеж по кожата да разтрива тялото си с отварка от смрадлика (5 с.л. листа в 1 л вода се варят 10 мин, като изстине, се прецежда и се засилва с по 2 пълни с.л. сол и оцет) или пък със смес от 100 г оцет и 30 г чист зехтин и да се къпе в топла вода (37 С за 10-20 мин), последвано от сухо увиване за по-добро изпотяване.

4. След оздравяването в продължение на 6 месеца да се спазва строго дадената диета, като същевременно се пази от физическа преумора.

5. Болният да не прави през лятото слънчеви бани.

6. През деня устата често да се изплаква с хладка вода и зъбите редовно да се мият.