Причини. Продължително увреждане на мозъка с алкохол. Може да се случи и когато пиенето прекъсне изведнъж, при някое произшествие или остро заболяване (например пневмония).

Признаци. При настъпване на болестта човек става неспокоен, угнетен, не спи добре. Това го кара да взема по-голямо количество алкохол. След ден-два започват особените прояви на болестта. Болният говори постоянно и несвързано и не се спира на едно място. Има слухови и зрителни халюцинации - чува думи, които никой не говори, и вижда неща, които не съществуват. Вижда животни в стаята си - мишки, плъхове, змии, въобразява си, че пълзят по стените, по тялото му. Това го хвърля в ужас, той вика, чупи, заплашва. Ръцете му треперят, краката не го държат, езикът е силно обложен.

Предсказание. В благоприятни случаи подобрението настъпва към четвъртия ден - болният заспива продължително. При събуждането му халюцинациите изчезват.

Първа помощ. Да се постави веднага на легло, а на главата му да се сменя студен компрес. Да се пази денем и нощем, за да не избяга от къщи или да не скочи от прозореца. Не бива обаче да се връзва. В много тежки случаи може краката му да се завържат с осукан чаршаф.

Ако температурата му е повишена, да се направи студена фрикция (20 С) на цялото тяло с вода и оцет наполовина. Това ще го облекчи твърде много и ще го успокои.

В тежки случаи да се направи топла клизма, която да се повтаря всеки ден до свършване на припадъка.

При сърцебиене да се дава отварка от валериан и седефче. За успокояване и добър сън да пие настойка от хмел, както при туберкулоза на гръбначния стълб.

Диета. Важно е да се дават големи количества течности, особено мляко или мляко с кафе, липов чай, плодови сокове. Изобщо храната да е вегетарианска с повече плодове и зеленчуци. Никакво месо, люти или солени храни.

За да не настъпи рецидив на болестта при спиране на алкохола, да се дава до 100 мл дневно, като се капва в него 10-15 капки обикновена валерианова тинктура. След преминаване на буйството лечението на болния да продължи по начина, изложен за пиянство или хроничен алкохолизъм.