За острото възпаление най-честа причина е вирусна зараза, която се пренася главно чрез кърлежи. Заболяването може да настъпи и като усложнение на редица вирусни или микробни заболявания, след ваксинации, ревматизъм и др. Хроничното възпаление се явява като следствия на острото възпаление или увреждане на ушите, носа, нараняване на самия мозък поради счупване на костите и др.

Признаци. Обикновено болестта настъпва внезапно и без някаква видима причина. Явява се силно главоболие, повръщане, виене на свят, различно висока температура, парализи. Съзнанието на болния се замъглява до пълно безсъзнание. След заразни болести или ваксинации заболяването протича с припадъци, парализи, смущение в ходенето, залитане. Заболяването трае различно време и може да завърши със смърт или с оздравяване, при което да останат трайни последици.

Тежките случаи с безсъзнание траят от 2-3 дни до 2-3 седмици и завършват със смърт. Може да настъпи обаче и пълно или частично оздравяване.

Лечение. Трябва да се провежда по спешност в болница от лекар специалист. При хроничните форми лечението със средствата на народната медицина е следното.

I. Сутрин, обед и вечер 20 мин преди ядене болният да взема по 1 суп. лъжица сироп от борови връхмета - 100 г борови връхчета в 2 л вода на тих огън се варят, докато остане 1 л, след това се прибавя половин кг захар и се вари още 10 мин.

II. 10 мин след сиропа да се изпиват 75 г отварка от троскот (корени) 150 г и корени от обикновена коприва, репей (чичак) и спирея - по 50 г. От тази смес 3 суп. лъжици се запарват с 600 г вряща вода; на тих огън се вари 30 мин и ведната се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

Диета. Вегетарианска храна, млечно-растителна с повече плодове е зеленчуци, слабо солена и умерено подкиселена с лимон или чист винен оцет. Люто, алкохол и тютюн - не! Храната да съдържа повече витамини С и В Преди обяд и вечеря като предястие болният да изяжда или по 1-2 глави печен кромид лук без захар и без хляб, или пък чинийка салата от пресен или стар червен кромид лук с листа от магданоз, домати, настъргана целина и моркови по равни части (с чист винен оцет и маслинен зехтин по вкус). Безмесна вечеря: кисело мляко с 1-2 суп. лъжици сурова настъргана целина, зеленчукови и тестени ястия, компот с хляб и ядките на 3-5 ореха. А след обяд и вечеря да взема по 1 ч. лъжичка от следната смес: 300 г тиквено семе, обелено и смляно на брашно, се смесва със 150 г чист мед или гликоза, за да стане сладко. След това да изпие 1-2 ч. лъжички пресен селски хлебен квас, засилен с малко плодов сок или вода и мед или захар.

III. Два часа след ядене да взема 1 суп. лъжица смес от 500 г чист пчелен мед или гликоза, 20 зелени листа от индрише, 20 ядки от сладки бадеми, счукани на каша, и 1 суп. лъжица канела на прах.

IV. 10 мин след тази смес да се изпиват 75 г отварка от агримония, жълт кантарион, еньовче, мента пиперита, малинови листа, очанка, подбел, риган, салвия, синя тинтява и хмел (шишарки) - по 50 г от всяка. От тази смес 2 суп. лъжици се запарват с 500 г вряща вода; на тих огън се вари 10 мин и като изстине, се прецежда.

V. Две-три вечери поред се прави топла (36 С) клизма с 1 л чай от лайка (3 суп. лъжици лайка се запарват с 1 л вряща вода; кисне захлупено 20 мин, след което се прецежда). След това винаги при запек се прави клизма с половин л вода или със същия чай, последвана в понеделник, сряда и петък или от парна баня на главата с чай от лайка с продължителност 5-10 мин, или от парен компрес на цялата глава с торбичка, напълнена с търпимо горещ полусварен ечемик (врял само 10 мин, за да може да се използва 2-3 вечери поред), с продължителонст около 10-20 мин. След това се прави редуваща баня на краката до под коленете (42 С за 30 сек, 22 С за 3 сек - 5 пъти), както и разтривка на гръбнака от долу на горе във вид на малки кръгчета с памуче, натопено в камфоров спирт, 1-2 пъти, коремен компрес от 4 хасени парчета, натопени в хладка вода и оцет наполовина. На главата - цяла "шапка" от тънко хасе, напълнена с пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), засилен с 10-12 суп. лъжици диви кестени, настъргани с корите, а при липса на кестени със смес от 9 суп. лъжици суров кромид лук (нарязан на ситно), засилен с 3 суп. лъжици готварска сол. На носа се поставя питка от същия квас със залепена хартия отгоре.

Във вторник, четвъртък и събота се прави разтривка на гръбнака с памуче, натопено в камфоров спирт, 1-2 пъти, последвана от коремен компрес и "шапка" на главата, напълнена със същия квас или със суров кромид лук, както по-горе, или пък с хладка лапа от прясно смлян синап 12 суп. лъжици, готварска сол 12 суп. лъжици, царевично брашно 6 суп. лъжици и оцет, колкото поеме, за да стане гъста каша. На носа се слага питка от същия квас със залепена отгоре хартия. Държат се цяла нощ или докато досадят на болния.

VI. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата: "Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре ми става и в най-скоро време напълно ще оздравея", последвано от фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи След обличането - 10 дълбоки вдишвания през носа с бавно издишване през устата.

През деня при главоболие веднага да се сложи "шапка", напълнена със сурови настъргани картофи, полети с 50 г оцет - киснат в него 30 мин и се изстискват добре. Отгоре се слага вълнена шапка. Държи се, докато мине болката, и ако има нужда, се повтаря и потретва. Едновременно се постява 2-4 часа и коремен компрес, натопен в хладка вода и оцет наполовина.

Неделя. Ако има криза, лечението продължава; ако не - пълна почивка от всичко с изключение на билките и диетата. При менструация без редуваща баня на краката.

VII. Лятно време преди обяд от 10 до 12 часа цялото тяло с главата се полива с хладка вода и се изтрива. След обяд от 18 до 19 часа - речна и морска баня 10-15 мин, последвана от сухо изтриване и разходка.

Важни добавки. 1. Ако болният страда от високо кръвно налягане, парни компреси на главата не се правят, а само редуваща баня на краката. 2. Ако болният страда от изтръпване на краката и отмаляване на ръцете, всяка вечер и на гръбнака му да се слага торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квас, засилен с 8 суп. лъжици диви кестени, настъргани с корите и 4 суп. лъжици листа от магданоз, попарени, изстискани и ситно нарязани, ида се държи до сутринта. 3. Лапата от квас с диви кестени се използва 2 вечери поред, като сутрин се държи на студено, а вечер се забърква наново с малко квас и топла вода, за да втаса наново. 4. На слънце, вятър, студ и дъжд болният без шапка да не ходи. 5. Ако през деня има главоболие, може да слага на главата си и цяла "шапка" от сурови картофи, настъргани и полети с прясно мляко - тя облекчава и болният не чувства умствена умора. 6. След оздравяването да се води природосъобразен живот, за отстраняване на причините, които са предизвикали болестта. В продължение на 3 години поред може да прави речни бани, и то или рано сутрин, или пък надвечер след 18 часа, като не ги съчетава със слънчеви бани, които са вредни за него и могат да върнат болестта му. При лечението да се имат предвид и общите упътвания за нервните болести.