Причини. Най-често настъпва като усложнение на ангина при отслабнали сили на организма и по-рядко при нараняване на гълтача от чужди тела или при болни кътници.

Признаци. Силни, мъчителни болки в гърлото, особено при преглъщане, които отиват към ушите. Говорът е неясен. Често има висока температура с тръпки. Гърлото, повече около едната сливица или по задната стена на глътката (зад мъжеца и сливиците) е много подуто (отекло) и силно зачервено. Състоянието на болния е тежко и трябва да се потърси бърза лекарска помощ за отваряне на абсцеса и изтичане на гнойта.

Предпазване. За избягване на това усложнение трябва навреме да се лекуват възпалението на гърлото и болните кътници.

Лечение. За засилване на организма и повишаване на защитата му народната медицина препоръчва да се пречистят червата на болния, като 1-2 вечери поред му се правят топли клизми (39 С) с една лъжичка сода бикарбонат. Всекидневно сутрин - парна баня на главата с чай от лайка, последвана веднага от редуваща баня (42 С за 30 секунди и 20 С за 3 секунди - 5 пъти), а след нея и от коремен компрес в хладка отварка от трина или във вода и съчетан едновременно с "мокри чорапи", натопени в студена вода, и с млечен компрес на шията, натопен в студено сурово мляко (компресите се сменят всеки 2 ч). Вместо мляко компресът на шията може да се топи и в студена вода. Преди обяд се повтарят всички приложения, изброени за сутринта, като компресите продължават да се сменят на всеки 2 ч. Вечер преди лягане се прави или парен компрес на шията с търпимо горещ и полусварен ечемик (20 мин), последван веднага от гореща баня на краката. (40 С за 15-20 мин, или пък парна баня на главата, последвана веднага от редуваща баня на краката, и след тях коремен компрес, "мокри чорапи", а на шията (околовръст) - торбичка с пресен селски хлебен квасец (при липса на такъв пак млечен компрес на шията). Държат се цяла нощ.

Гаргара. Прави се с топла отварка от миризлива теменуга (1 с. л. в 500 г вода ври 5 мин) или с топла ракия, и то сутрин, обед и вечер непосредствено след парната баня на главата или парния компрес на шията.

Вътрешно. Ако отокът не минава, хубаво е да се вземат от аптека корени от ипека, от които един грам да се попари със 150 г гореща вода и да се изпие от болния в продължение на 10 мин, за да повърне. След това да се пие всеки ден по три винени чашки отварка от камилско сено или по 3 чаши чай от ленено семе, или пък по три винени чашки отварка от раноцелебник.

Важно условие да се предпазят дихателните органи от болест е да се диша винаги чист въздух. Затова е хубаво да се прекарва повече време сред природата, помещенията да се проветряват, в топло време да се спи на отворен прозорец. Полезно е да се правят упражнения, особено дихателна гимнастика, и то на чист въздух. Вдишването трябва да става през носа, а издишването през устата.

Много важно е да се създаде навик да се стои и ходи с изправено тяло, изпъкнали гърди и прибрани назад рамене, а не в прегърбено положение. Всеки ден или през ден са полезни хладни фрикции на гърдите и слънчеви бани. Мъглата е вредна.

Всички мерки дават особено добри резултати, ако се прилагат още в детството и юношеството, когато тялото се развива.

При лечение на гръдните болести е много важно да се усили съпротивителната способност на тялото и да се отстранят вредните влияния. Трябва да се осигурят здрава храна, хигиенични условия и добър сън. Наред с природосъобразното хранене трябва да се вземат мерки за усилване на кръвообращението и дишането. За тази цел наред с въздушните бани най-подходящи са компресите, изтриванията (фрикциите) и т.н.