Отговаря проф. Стефка Петрова, консултант на в. "24 часа" по хранене и диетика от старта на здравното приложение "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Свръхтеглото и затлъстяването са сериозен здравен проблем на почти всички страни в света, включително и в България. Доказано е, че храненето и физическите упражнения са ключът към отслабването. Не е лесно обаче да промениш стила си на живот, това изисква последователност и упоритост, което е и базата на големия бум в предлагането на пазара на различни "чудодейни" хапчета за отслабване.

На пазара може да намерите различни хранителни добавки, предназначени да подпомагат действието на диетата и физическите упражнения. Част от тях включват съставки, чието действие е насочено главно към повлияване функциите на инсулина и оттук потискане на апетита и стимулиране изгарянето на мазнините.

Такива са минералът хром и хидроксилимонената киселина, която се намира в значителни количества в екстракт от плодове на растението гарсиния. Хромът, включван в хранителните добавки, не предизвиква странични ефекти, когато се приема до 200 микрограма дневно, но може да повлияе на въздействието на медикаментите, които се вземат от хората с диабет. Затова диабетиците трябва да употребяват продукти за отслабване, съдържащи хром, под лекарски контрол.

Странични ефекти на хидроксилимонената киселина не са установени, но последните данни за нейния ефект са противоречиви.

Друга голяма категория хранителни добавки, предназначени да подпомагат отслабването, включват продукти, които засилват термогенезата, или изгарянето на калориите. Такова действие има кофеинът, стимулиращи термогенезата вещества се съдържат в растенията ефедра, гуарана, готу кола, горчивия портокал.

За ефедрата се установиха много вредни действия върху здравето - увеличаване на кръвното налягане, сериозни сърдечни проблеми и мозъчен инсулт, поради което хранителни добавки, които я съдържат, са забранени в България и в много страни на Европа независимо от това, че са разрешени в САЩ с предупреждение за опасностите от тяхната употреба. Действието на гуараната и готу колата се дължи на съдържащия се в тях кофеин. Хранителни добавки, съдържащи кофеин, трябва да се вземат с внимание, тъй като той може да предизвикат сърцебиене, нервност, безсъние.

Някои хора имат свръхчувствителност към кофеина. Той не предизвиква хипертония, само временно увеличава кръвното налягане с няколко пункта, но трябва да се взема в ограничени количества и с внимание от хора с високо кръвно налягане.

Някои хранителни добавки за отслабване разчитат на действието на йода, който се съдържа в екстракти от водорасли. Йодът стимулира функцията на щитовидната жлеза и в резултат обмяната на веществата. При продължителна употреба хапчетата може да предизвикат сърцебиене, аритмия. Не трябва да се вземат от хора със заболявания на щитовидната жлезa.

Популярни са продукти, съдържащи хранителни влакнини (целулоза, трици, гуарова гума и др.). Те набъбват в стомаха и червата, без да се всмукват, и създават известно чувство за ситост. Идеята е, когато се вземат преди ядене, да намаляват чувството на глад. Въпреки че няма научни доказателства, че тяхната употреба води до реално намаляване количеството на консумираната храна, тези хранителни добавки са едни от най-често използваните за подпомагане на диетите за отслабване.

Прекалената и редовна употреба на хранителни добавки с растителни влакнини може да доведе до намаляване всмукването на редица минерали от храната, поради което при продължителен прием те трябва да се вземат между храненията.

Главна съставка на много хранителни добавки за отслабване е т.нар. читозан, който се получава от черупките на ракообразни. Той свързва част от мазнините в храната и така намалява тяхното всмукване. Едновременно с това обаче блокира и всмукването на мастноразтворимите витамини. Редица хапчета и чайове за отслабване съдържат билки със силно разхлабващо или диуретично (засилващо отделянето на урина) действие.

При вземането на тези хапчета теглото се намалява в резултат на загубата на течности, а не на мастната маса в тялото. Пример за билки с изразено разхлабващо действие са сена, алое, зърнастец, каскара саграда. Те могат да предизвикат коремни болки, гадене, повръщане, а хроничната им употреба може да доведе до запек или хронична диария.

Растения с диуретично действие, които се включват в тези хапчета и чайове, са глухарче, копър, мечо грозде, полски хвощ, целина, коприва и др. Редовната употреба на продукти с разхлабително и диуретично действие може да доведе до сериозни здравни проблеми - обезводняване, нарушения в баланса на електролитите, сърцебиене, даже фатални сърдечни реакции.

През последните години се появиха хранителни добавки, съдържащи мастната киселина конюгирана линолева киселина и пирув?т. Експерименти върху животни са показали, че те може да намаляват количеството на мазнините в организма, но данните от изследванията върху хора все още са недостатъчни. Те са безопасни в прилаганите количества. Напоследък хитът е екстрактът от зелен чай. Установено е, че антиоксидантите и кофеинът, съдържащи се в него, увеличават с около 35% изгарянето на мазнините. Страничните ефекти и ограниченията, свързани с кофеина, се отнасят и за екстракта от чай.

Не очаквайте чудеса от хранителните добавки за отслабване. Освен че са скъпи, техният ефект често е временен, а някои от тях не са безопасни. Преди да направите вашия избор, посъветвайте се със специалист диетолог.