19°C   София
 

Отговаря проф. Стефка Петрова, консултант на в. "24 часа" по хранене и диетика от старта на здравното приложение "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Международноприетите стойности за препоръчителен среднодневен хранителен прием на витамин С за възрастни независимо от пола са 60 мг.

По-високи са потребностите на жените при бременност и кърмене (допълнително 10, съответно 20 мг дневно), при пушачите потребностите са с 50% по-големи. Тези количества могат да се приемат без проблеми с храната при консумация на 400-500 грама общо плодове и зеленчуци.

С храната витамин С не може да се приеме в количества, които да имат неблагоприятно действие за здравето. Това може да стане само ако витаминът се приема като хранителна добавка в големи количества.

Възможните здравни проблеми при прием на високи количества витамин С се свързват с въздействието му върху стомашно-чревния тракт и ефекта на негови метаболити върху отделителната система.

При повечето хора прием от 2-3 г дневно предизвиква неприятна диария, свързана с голямото количество неусвоен витамин. Стомашно-чревни нарушения може да се появят даже и при прием на 1 грам от витамина, защото около 50% от него при тази доза не се усвоява. Оксаловата киселина, която играе важна роля при образуването на оксалатни бъбречни камъни, е краен продукт от разграждането на витамин С. Високият дневен прием на витамина предизвиква увеличено отделяне на оксалати с урината.

Понастоящем международната експертна група по витамините на Световната здравна организация (СЗО) смята, че риск за образуване на оксалатни камъни съществува при прием на витамин С над 1 грам, специално при хора, които имат високо съдържание на калций в урината. При хора с бъбречни увреждания не се препоръчва прием на по-големи количества от 200 мг дневно.

Вземането на витамин С като хранителна добавка трябва да става с внимание и при заболявания като диабет поради възможна намеса в обмяната на гликозата; дефицит на ензима гликозо-6-фосфат дехидрогеназа (риск от хемолитична анемия); хемохроматоза; сидеробластна анемия и таласемия. СЗО препоръчва горна граница на дневен прием на витамин С при здрави хора 1 грам.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Разгадаха първото убийство в историята

Човекът е хищник, присъщо му е да убива. Според Библията Авел е първата жертва на убийство в света....

Клуб за танци зарази хиляди, уби над 300

Клуб за танци до град Алесандрия, посещаван от възрастни хора, причинил експлозия от зараза с...

Лекари в САЩ - смаяни колко бързо се влошават и умират пациентите от COVID-19

Един медицински работник нарече това "безумно", а друг каза, че това те превръща в параноик -...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия срещу коронавируса имат много въпроси за реакциите на...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...