10°C   София
 

Отговаря проф. Стефка Петрова, консултант на в. "24 часа" по хранене и диетика от старта на здравното приложение "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Международноприетите стойности за препоръчителен среднодневен хранителен прием на витамин С за възрастни независимо от пола са 60 мг.

По-високи са потребностите на жените при бременност и кърмене (допълнително 10, съответно 20 мг дневно), при пушачите потребностите са с 50% по-големи. Тези количества могат да се приемат без проблеми с храната при консумация на 400-500 грама общо плодове и зеленчуци.

С храната витамин С не може да се приеме в количества, които да имат неблагоприятно действие за здравето. Това може да стане само ако витаминът се приема като хранителна добавка в големи количества.

Възможните здравни проблеми при прием на високи количества витамин С се свързват с въздействието му върху стомашно-чревния тракт и ефекта на негови метаболити върху отделителната система.

При повечето хора прием от 2-3 г дневно предизвиква неприятна диария, свързана с голямото количество неусвоен витамин. Стомашно-чревни нарушения може да се появят даже и при прием на 1 грам от витамина, защото около 50% от него при тази доза не се усвоява. Оксаловата киселина, която играе важна роля при образуването на оксалатни бъбречни камъни, е краен продукт от разграждането на витамин С. Високият дневен прием на витамина предизвиква увеличено отделяне на оксалати с урината.

Понастоящем международната експертна група по витамините на Световната здравна организация (СЗО) смята, че риск за образуване на оксалатни камъни съществува при прием на витамин С над 1 грам, специално при хора, които имат високо съдържание на калций в урината. При хора с бъбречни увреждания не се препоръчва прием на по-големи количества от 200 мг дневно.

Вземането на витамин С като хранителна добавка трябва да става с внимание и при заболявания като диабет поради възможна намеса в обмяната на гликозата; дефицит на ензима гликозо-6-фосфат дехидрогеназа (риск от хемолитична анемия); хемохроматоза; сидеробластна анемия и таласемия. СЗО препоръчва горна граница на дневен прием на витамин С при здрави хора 1 грам.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Тревожни сигнали, които получаваме от бъбреците

Особен орган са бъбреците. Милиони хора по света страдат от някакъв проблем с тях, без да го...

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

ПОСЛЕДНО ОТ

Дете обяви домашните си любимци за продажба, за да помогне на друго дете. 9-годишната Ана Мария от Димитровград реши по този начин да събере пари за лечението на момиче със злокачествено заболяване, чийто единствен шанс е скъпа терапия, предава NOVA. „На първия ми учебен ден ми ги подариха и обичам да си играя много с тях”

ПЛЪХ 5 февруари 1924 – 23 януари 1925; 24 януари 1936 – 10 февруари 1937; 10 февруари 1948 – 28 януари 1949; 28 януари 1960 – 14 февруари 1961; 15 февруари 1972 – 2 февруари 1973; 2 февруари 1984 – 19 февруари 1985; 19 февруари 1996 – 6 февруари 1997; 7 февруари 2008 – 25 януари 2009 В своята година Плъхът трябва да прави планове за бъдещето и

Eдна мила честитка за рожден ден се появи преди няколко месеца на най-четената страница в “24 часа” - “Оживление”. Написана от момиче, влюбено в своето момче. Момчето - млад офицер от Българската армия, нямаше как да види сърдечния поздрав, тъй като в този момент беше на далечна задгранична мисия. Любимата му обаче беше помислила за всичко - снима

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Заради епидемията от пневмония, предизвикана от нов коронавирус, много китайци се отказаха от плановете си да се приберат по родните краища. Въпреки че тази година няма да успеят да се насладят на типичните за родното им място деликатеси, те могат да опитат вкусни храни от целия свят, предава "Радио Китай"

Пожарът, който вчера избухна на автоморга в Хасково и обгази целия град, вероятно е причинен по непредпазливост от работниците на обекта. Най-вероятно искрата е тръгнала при разрязване с оксижен на една от бракуваните коли, предава Би Ти Ви. В пожара изгоряха над 100 коли за скрап, повечето от които с газови уредби

Божидар Колев, съсобственик на “Технополис” и “Практикер”, е скромен и прибран човек, но само който го познава, разбира защо едни хора успяват, а други - не. Изключително деликатен и възпитан, той има не само нюх, но и познания как се прави бизнес на световно равнище. Да е жив и здрав и да поеме със съдружника си още една търговска верига