Отговаря проф. Стефка Петрова, консултант на в. "24 часа" по хранене и диетика от старта на здравното приложение "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Яйцата са ценна храна, източник на висококачествен и лесноусвоим белтък, който при яйцата от различните птици е в порядъка на 11-14% (напр. кокоше яйце - 11,8%, яйце на патица - 13,2%, на гъска - 13,9%). Докато в суровия яйчен белтък съдържанието на белтъка е средно 9%, а останалото е вода и известни количества минерали и витамини от В група, то в жълтъка количеството на белтъка е около 16% и той е със значително по-високо съдържание на повечето минерали (калций, фосфор, цинк, магнезий, желязо, селен и др.) и витамини от група В (В1, В2, В6, В12, фолиева киселина, пантотенова киселина, биотин).

Желязото в яйцето обаче е с ниска биоусвояемост за разлика от това в месото и рибата, тъй като е свързано с белтъка. Яйчният жълтък съдържа и мастно разтворими витамини особено витамин А. Той съдържа 30% мазнини, които са богати на фосфолипиди - важен компонент на клетъчните структури в човешкия организъм. Също така съотношението на наситените към ненаситените мастни киселини е по-благоприятно, отколкото в другите мазнини от животински произход.

В жълтъка обаче има големи количества холестерол (250-300 мг в 1 брой).

Холестеролът е важен за човешкия организъм - той е компонент на клетъчните мембрани и играе роля за тяхното добро функциониране. Неговият метаболизъм в надбъбречните жлези води до образуването на различни стероидни хормони, в черния дроб до жлъчни киселини, а в кожата след серия трансформации до витамин D.

За нуждите на организма в клетките се синтезира холестерол, като синтезът се повлиява до известна степен от приема на холестерол с храните - при по-висока консумация той намалява, а при ниска се увеличава. Връзката между приема на холестерол с храната и нивото на холестерола в кръвта е директна и прогресивна - увеличаването на холестерола в храната със 100 мг води до увеличаване на серумния холестерол с 5 mg/dL, а високите нива на холестерол в кръвта е доказан рисков фактор за развитие на атеросклероза в зряла и напреднала възраст. За намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания над 18-годишна възраст СЗО препоръчва прием на холестерол по-малко от 300 мг дневно.

Въпреки другите ценни хранителни качества на яйчния жълтък е препоръчително ограничаване на приема му от възрастните хора до 3 броя седмично. Хора с повишени стойности на холестерол в кръвта трябва да приемат по-малко от 200 мг дневно, поради което е необходимо да избягват консумацията на яйчен жълтък.

Добре е обаче да се консумира яйчен белтък поради неговата висока биологична стойност. Яйчният белтък съдържа белтъка авидин, който се свързва с витамина биотин и го прави неусвоим за човека. При температурно въздействие ефектът на авидина се елиминира, поради което е препоръчително яйчният белтък да не се консумира суров.