Отговаря д-р Аспарух Аспарухов, консултант е на "24 часа" по ортопедия от старта на здравното му приложение "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Разликата в дължините на долните крайници не е само козметичен дефект, а също и функционално нарушение. Всекидневното наклоняване на таза на страната на скъсяването при ходене предизвиква вторично деформиране на гръбначния стълб, означавано като сколиоза. Първоначално сколиозата не е болезнена, но с течение на годините настъпват дегенеративни промени в междупрешленните дискове и малките стави на гръбначния стълб, при което болката става непрекъсната, през цялото денонощие.

Скъсяването на долен крайник при децата може да е предизвикано от травма или възпаление на епифизите на костта (хрущялните плочки, чрез които костите нарастват до завършване на костната зрелост), от тумори или тумороподобни състояния, които нарушават растежа, от асиметрични паралитични процеси, недоразвитие на крайника.

Възможни са четири начина за изравняване на дължините. Ортопедични подложки в обувките се прилагат при разликата от 1 до 2 см. Ако скъсяването е между 2 и 4 см, освен подложки се извършва и външна корекция в обувката. Ако скъсяването е 5 и повече см, външната корекция в обувката предизвиква нестабилност в глезена и е необходима допълнителна ортеза за глезенната става. В тези случаи се предприема оперативно лечение.

Епифизиодеза (блокиране на растежната плочка на костта) на по-дългия крайник е една технически лесно изпълнима операция. Като недостатъци се посочват, че операцията се извършва на здравия крайник и се нарушават телесните пропорции. Оперативно скъсяване на по-дългата кост след завършване на растежа се толерира повече за бедрената кост, отколкото за костите на подколенницата, поради по-дългото рамо на мускулатурата. Недостатък на метода е, че се използват метални импланти, които трябва да се отстранят чрез повторна операция.

Удължаване на по-късия крайник чрез тазова корекция или чрез директно удължаване на по-късата кост с помощта на апарат за външна фиксация е един подходящ метод, който е технически по-сложен и трябва да се практикува от опитен специалист. Дистракцията (раздалечаването на костните части) трябва да се извърши постепено, за да не се наруши кръвната циркулация на крайника.