Отговаря д-р Николай Доганов, акушер-гинеколог и консултант на в. "24 часа" от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Липсата на менструация (аменорея) е симптом, който се среща често при жените в периода на генитална активност. Аменореята може да бъде първична - когато менструация не се появява при младо момиче, и вторична - при която менструалният цикъл се прекъсва за различно дълъг период.

За да се реализира нормален менструален цикъл, трябва:

- хипоталамичните центрове в мозъка да са активни и да предизвикват секреция на гонадотропини от хипофизата;

- яйчниците да са способни да отговарят на стимулацията с гонадотропини; да произвеждат яйчникови хормони, които от своя страна трансформират лигавицата на матката;

- лигавицата на матката да е със запазена способност да реагира на хормоналната стимулация;

- менструалната кръв да изтече през химена на влагалището.

На всяко едно от описаните нива може да се развие органично или функционално увреждане, което да потисне менструалния цикъл. За да се докаже причината, е необходимо всяко едно от тези нива да бъде изследвано, което включва:

- гинекологично изследване (биопсия на ендометриума, контрастна снимка на маточната кухина, с която се откриват сраствания вследствие на аборт;

- ултразвуково изследване за структурата на яйчниците и евентуално лапароскопия;

- ендокринни изследвания - позволяват да се прецизира секреторната дейност на яйчниците, на хипофизата, на надбъбречните жлези и щитовидната жлеза.

При вторично спиране на менструацията в по-зряла възраст една от най-честите причини е бременността. Тя лесно се доказва с ултразвуково изследване и тест за бременност.

Тъй като въпросът е за вторична аменорея, можем да изброим причините: от надбъбречен произход - тумор на надбъбречната жлеза; поликистоза на яйчниците; сраствания на маточна кухина след кюртаж и много рядко туберкулоза. Макар и не често, във възрастта между 30-35 г. може да се среща преждевременна менопауза, при която запасът на яйчника от фоликули е свършил. За да се открие причината, са важни обстоятелствата, при които е настъпила вторичната аменорея - емоционален шок, рязко отслабване (анорексия, левкоза), затлъстяване, прием на невролептични лекарства или орални контрацептиви.

Хипофизарни аменореи най-често се дължат на аденом на хипофизата. При тях има изтичане на секрет от млечните жлези и пролактинът в серума е значително повишен. Може да има и главоболие. По-рядко се срещат психогенни аменореи, както и аменореи при отслабване (анорексия) или значително бързо напълняване.

При наличието на аменорея е нужна консултация с гинеколог.

Лечението трябва да бъде съобразено с етиологията на заболяването - отстраняване на причината или в по-редки случаи заместителна хормонална терапия.