Отговаря д-р Николай Доганов, акушер-гинеколог и консултант на в. "24 часа" от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Анализ на данните от много изследвания по време на бременността, раждането и следродовия период доведоха до въвеждането на понятията "идеална бременност" и "бременност с висок риск".

Оценката на бременността с висок риск се прави по много показатели, един от които е възраст след 39 г. Целта на такова разделение, и по-специално наблюдение на бременност с висок риск, е да се предотврати неблагоприятният изход за плода. А ако е необходимо, в течение на цялата бременност да се направят някакви корекции. Един от рисковете за плода при бременност в по-зряла възраст е повишената честота на хромозомни аномалии на плода (болест на Даун).

При първескини над 35 г. има по-често прееклемпсия (повишено кръвно налягане, отоци, албумин в урината).

В класическото акушерство за възрастни първескини се смятат жените над 30 г. С напредването на възрастта способността за забременяване намалява и след 40 г. е рядка. Особеностите при раждането на възрастна първескиня са свързани най-вече с възрастовите изменения на мекия родов канал: намалена еластичност на тъканите, които го образуват (шийка на матката, вулва и тазово дъно). Тези промени могат да създадат затруднения и в двата периода на раждането - на разкритие и на изгонване на плода.

Неотстъпчивостта на мекия родов канал изисква усилена и продължителна съкратителна дейност на матката. Често настъпва вторична родова слабост. Раждането се удължава, могат да се получат значителни разкъсвания. При възрастна първескиня много често се предприема цезарово сечение.