Отговаря проф. Боян Лозанов, консултант на в. "24 часа" по ендокринология от създаването на здравното му приложение през 2001 г.

При част от болните от Базедова болест (20-30%) възникват оплаквания и прояви от страна на очите. Най-характерно от тях е изпъкването на очните ябълки - екзофталм. Обикновено той е двустранен, но понякога е и едностранен.

Ендокринният екзофталм при Базедова болест е резултат от повишеното налягане в задната част на орбиталната кухина вследствие оток и увеличен обем на меките тъкани зад очната ябълка. Заедно със съединително-мастната тъкан на орбитата се засягат и двигателните мускули на очите, чийто обем в някои случаи може да нарасне до 10 пъти над нормалния. Тяхната функция се нарушава, а това води до ограничена подвижност на очните ябълки в една или повече посоки, което невинаги е симетрично и предизвиква двойно виждане поради пресичане на зрителните оси. Болният може да чувства напрежение и тъпа болка в очите. Причина за това би могло да бъде повишено вътреочно налягане (симптоматична псевдоглаукома).

Тези прояви се дължат на автоимунни процеси - продукция на специфични антитела, и клетъчни имунни реакции с цитотоксичност към засегнатите орбитални структури. Същите не са идентични с автоимунните реакции в щитовидната жлеза, но се развиват съчетано с тях. Поради това те се означават като тиреоид-асоциирана офталмопатия (орбитопатия) - ТАО, разглеждана като самостоятелно автоимунно заболяване. Нейният ход невинаги е успореден с хода на тиреоидното заболяване (Базедова болест или тиреоидит на Хашимото). В някои случаи (4-5%) тя може да протича самостоятелно, без доловими тиреоидни нарушения.

Повишеното ниво на тиреоидните хормони при Базедова болест влошава очните промени, а нормализирането им след проведено медикаментозно лечение с тиреостатици или след операция на щитовидната жлеза най-често ги подобрява. Независимо от това в изявените случаи, които протичат с много активни и прогресиращи очни промени, се налага самостоятелно целево лечение. Същото се провежда с кортизонови препарати през устата, венозно и локално.

Необходимо е отстраняване на външните фактори, които влошават автоимунните процеси - тютюнопушене, хронични инфекции и стрес.