Отговаря проф. Боян Лозанов, консултант на в. "24 часа" по ендокринология от създаването на здравното му приложение през 2001 г.

Понятието "меден месец на диабета" се използва, за да се означи образно ранната ремисия на болестта. Тя настъпва при някои болни с диабет тип 1 няколко месеца след изявата му. Изчезват първите симптоми - жажда, обилно уриниране, слабост и лесна умора, теглото се възстановява и кръвната захар се нормализира.

Този феномен се дължи на временно подобрение на собствената инсулинова секреция поради включване на различни компенсаторни механизми и потискане на автоимунните нарушения, които лежат в основата на диабет тип 1 (настъпване на спонтанна имунологична ремисия). Периодът на ремисия може да трае не един, а няколко месеца, в отделни случаи 1-2 години. "Меденият месец" рано или късно свършва и болестта отново се изявява, понякога много по-тежко, отколкото в началото.

Правят се опити периодът на ремисия да бъде максимално удължен. Прилагат се различни средства за потискане (модулиране) на имунологичната реактивност, а също продължаване на лечението с малки дози човешки рекомбинантен инсулин или инсулинови аналози.

Основно остава спазването на оптимална диета, режим на умерена физическа активност и отстраняване на външните рискови фактори. Такива са психостресът, хроничните и острите инфекции, пушенето.