Отговаря проф. д-р Иван Цанев, консултант на в. "24 часа" по уши-нос-гърло от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Хроничните отити (възпаление на средното ухо) са често срещани заболявания и представляват различни по сила и продължителност възпаления с разрушаване на важни структури в кухината на средното ухо. Този процес е съпроводен от трайна перфорация на тъпанчевата мембрана, от която изтича гной с различна миризма и цвят.

Консервативното лечение се прилага най-често при т. нар. доброкачествена форма, при която възпалението е само в лигавицата на средното ухо без нарушаване целостта на костните структури. Състои се в почистване на натрупаната гной във външния слухов проход, задължителна антбиотикограма и едва след това включване на различни капки за уши според данните за чувствителност на бактериите. Задължително се правят контролни прегледи от оториноларинголог с извършване на аудиограма (изследване на слуха), рентгенова снимка и при наличие на опасност от усложнения се пристъпва към оперативно лечение.

Хирургическото лечение се провежда при втората форма на хроничен отит, при който се наблюдава разрушаване на костните структури, съпроводено от миризливо гнойно течение. След операцията се препоръчва на пациентите да не мокрят ухото и на 6 месеца да ходят на контролен преглед.