Отговаря проф. д-р Иван Цанев, консултант на в. "24 часа" по уши-нос-гърло от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Екземата се разглежда като свръхчувствителност на кожата на ушите към някои микроби, химични и биологични продукти - напр. антибиотици, кремове, боя за коса, гелове, сапуни и др. Морфологичните промени се наблюдават само в кожата на външния слухов проход, която се намира в хрущялната част. Съобразно с тежестта на патологичните изменения екземата се разделя на остра, със или без подмокряне, и хронична, със или без импетигинизация (остро възпаление).

Клиничната картина е разнообразна, но в основни линии се характеризира с образуване на малки мехурчета, разположени върху силно зачервена кожна повърхност, придружени от сърбеж и чувство на парене. Мехурчетата са изпълнени със сламеножълта течност. Те бързо се пукат и образуват плитки подмокрящи язвички, покрити с жълтеникави кори. Сърбежът кара болните непрекъснато да разчесват кожата на канала, с което често предизвикват нахлуването на бактериална инфекция. С времето съществуващият екзематозен процес се хронифицира и превръща острата екзема в хронична. Кожата на канала става груба, задебеляла, напукана, а сърбежът - продължителен, нерядко усилващ се нощем. Често при разчесване се наблюдава и слабо кървене. Екземата на външния слухов проход е предимно симетрично заболяване - засяга и двете уши. Лечението понякога е много продължително, резултатите се постигат след прилагането на различни медикаменти, но основното е отстраняването на възможните причиняващи фактори - козметика, антибиотици и др.

В началните фази на острите изменения, особено при подмокрящите форми се използват кремове с кортикостероидни средства, които намаляват сърбежа. След преминаване на тази фаза и след бактериологичното изследване се пристъпва и към третиране на микробиалните причинители, следвано от почистване на ушния канал от натрупаните разпадни продукти, оглежда се тимпаналната мембрана за евентуално възпаление на средното ухо. При липса на възпалителен процес в средното ухо се пристъпва към системно прилагане на различни кортикостероидни препарати под формата на кремове, със или без антибиотична компонента, антихистамини. Най-важното при третирането на екземата е отстраняването на всички възможни причинители.