Отговаря акад. Петя Василева, национален консултант по очни болести. Тя е и консултант на в. "24 часа" от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Работата с компютър е свързана с по-голямо зрително натоварване. Някои очни заболявания, както и състояния, изискващи носенето на очила, се проявяват при напрегната зрителна работа, особено в условията на работа с компютър, при изкуствено осветление и в климатизирани помещения.

Установено е, че при работа дълги часове пред монитор човек мига много по-рядко. Рядкото мигане води до по-значително изпаряване на сълзата, която покрива очната повърхност. Това предизвиква нарушаване на функцията на слъзния филм и е съпроводено с дразнене, глождене, зачервяване, чувство за чуждо тяло и драскане в очите. Тези симптоми могат да се повлияят благоприятно при спазване на режим на работа с компютър с кратки почивки (5-10 мин) на всеки 30-40 минути непрекъснато натоварване.

За ограничаване на лъченията и отблясъците от монитора се предлага специално антирефлексно покритие за очила. Повечето съвременни монитори притежават блокиращи екрани с филтри за вредните лъчения.

Размиването на образа при продължителна зрителна работа (най-често вечер при недостатъчно осветление) се дължи на декомпенсация във вътрешните очни мускули, които фокусират образа. Основно изискване е да се извърши пълен очен преглед с изследване на рефракцията. Ако се установи далекогледство, астигматизъм или късогледство, е необходимо изписване на нужните очила и постоянното им носене. Пренебрегването на това правило може да доведе до сериозни оплаквания по време на работа с компютър, както и до поява на различни усложнения като ечемик, конюнктивит, блефарит и други.

Оплакванията от нарушаване на слъзния филм са по-изразени при хора, които по други причини вече имат смущение на слъзната секреция (системни заболявания, приемане на различни лекарства, прекарани очни заболявания и др.). В такива случаи за облекчаване на симптомите и предотвратяване на усложнения се прилагат изкуствени сълзи. Препоръчителна е консултация със специалист офталмолог за индивидуална преценка на нуждата от режим на зрителна работа и изписване на очила и медикаменти.