10°C   София
 

Отговаря акад. Петя Василева, национален консултант по очни болести. Тя е и консултант на в. "24 часа" от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Естествената природна защита на очите от светлината не е достатъчна особено при нарушаването на озоновия протективен слой и увеличеното количество ултравиолетови лъчи.

Допълнителната защита се постига чрез прилагането на лещи със специални филтри и/или оцветявания. Те могат да са постоянно оцветени, с преливащо оцветяване или фотохромни. Лещите със специални филтри имат за задача главно да абсорбират лъченията с определена дължина на вълната, които могат да навредят на зрението.

Лещите, оцветени в кафяво, абсорбират повече синьо-зелената част от спектъра, която има неблагоприятно въздействие основно върху ретината.

В съвременното производство са навлезли материали, които имат естествена UV защита, така че и светлите стъкла могат да абсорбират някои вредни лъчения. Ако цветните стъкла са изработени от подобни материали, те също могат да осигурят известна защита.

От степента на оцветяване на стъклата зависи защитата ни от яркостта на светлината, а от материала на лещите - възможността да ни предпазват от вредните лъчения, най-вече UV лъчи.

Всички маркови очила притежават "паспорт", в който е описана степента на защита - от клас 0 до клас 4, като клас 4 са пригодени за най-интензивна светлина и лъчение.

Съществуват и т.нар. екстремнозащитни филтри за хора, които имат очни заболявания (оперирани от перде, с увредена ретина и др.).

Слънчевите очила, необходими за съвременния човек, вече са се превърнали и в модна принадлежност и се предлага голямо разнообразие от модели, цветове и качество. Тяхната популярност нарасна особено в края на XX в. поради доказаната възможност с тях да се предпазим от вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи върху различни тъкани в окото и да се предотврати развитие на перде, дегенерация на макулата и др. Особено подходящо е комбинирането на тъмни очила с ултравиолетова защита с носене на шапки с допълнителни козирки, което ограничава проникването на лъчите към окото.

Съветвам ви да изберете в зависимост от специфичните ви нужди и начин на живот (активен спорт, туризъм, работа на открито и др.) подходящите защитни слънчеви очила. Ако имате нужда от корекция на зрението, най-голямо удобство осигурява комбинация на корекционни очила с UV филтри (фотохромни лещи).ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Тревожни сигнали, които получаваме от бъбреците

Особен орган са бъбреците. Милиони хора по света страдат от някакъв проблем с тях, без да го...

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

ПОСЛЕДНО ОТ

Спокойна и уверена е да кърми Соня Йончева, при това в присъствието на сина си. Оперната прима, която покорява света от грансцените от Москва до Ню Йорк, се отдава на майчинството с желание и кърми новородената си дъщеричка пред погледа на 5-годишния Матео, плод на любовта й с Доминго

Някои от звездите станаха родители, а други - баби и дядовци Тази година бе най-щастливата в живота на много от най-известните българи, след като с тях отборът на звездните родители значително се увеличи. Политици, певци, актьори, журналисти и модели - всички те са под общ знаменател - щастливи, грижовни, може би недоспали

Вокалистът на група D2 Деян Каменов-Дидо и съпругата му Юлия Кулиш очакват първия си наследник. Двойката не издава пола на бебето и засега не са се спрели на име, но това, което издадоха пред Поли Гергушева в COOL..T по bTV е, че Юлия е в петия месец и че очакват бебето да се роди през пролетта. "Аз първо бях много раздвоен

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Британският актьор за участието си във филма "Имало една война", за живота в България и за други неща - Хареса ли ви филмът “Имало една война”, г-н Крос? - Много харесах филма. Проф. Анри Кулев е талантлив човек. Не ставаш професор, ако си неграмотен. Както всички знаем, той прави анимационни филми

Явлението в българския футбол Мартин Камбуров се приближи на 25 гола от рекордьора по попадения в първенството Петър Жеков. Легендата на ЦСКА и “Берое” се е разписвал 253 пъти. В Стара Загора домакините победиха с 2:0 “Царско село” за финал на 2019 г. 39-годишният Камбуров откри резултата с 228-ото си попадение в шампионата.

Изненадващо за целия панел на “Маскираният певец” и за почти всички зрители на предаването, Маги Джанаварова свали маската на Пчелата на финала миналата седмица. Между нея и образа ѝ определено има прилики. Тя като една истинска пчеличка е неуморна, винаги готова за приключения, позитивна и живееща в хармония с природата