Отговаря акад. Петя Василева, национален консултант по очни болести. Тя е и консултант на в. "24 часа" от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Естествената природна защита на очите от светлината не е достатъчна особено при нарушаването на озоновия протективен слой и увеличеното количество ултравиолетови лъчи.

Допълнителната защита се постига чрез прилагането на лещи със специални филтри и/или оцветявания. Те могат да са постоянно оцветени, с преливащо оцветяване или фотохромни. Лещите със специални филтри имат за задача главно да абсорбират лъченията с определена дължина на вълната, които могат да навредят на зрението.

Лещите, оцветени в кафяво, абсорбират повече синьо-зелената част от спектъра, която има неблагоприятно въздействие основно върху ретината.

В съвременното производство са навлезли материали, които имат естествена UV защита, така че и светлите стъкла могат да абсорбират някои вредни лъчения. Ако цветните стъкла са изработени от подобни материали, те също могат да осигурят известна защита.

От степента на оцветяване на стъклата зависи защитата ни от яркостта на светлината, а от материала на лещите - възможността да ни предпазват от вредните лъчения, най-вече UV лъчи.

Всички маркови очила притежават "паспорт", в който е описана степента на защита - от клас 0 до клас 4, като клас 4 са пригодени за най-интензивна светлина и лъчение.

Съществуват и т.нар. екстремнозащитни филтри за хора, които имат очни заболявания (оперирани от перде, с увредена ретина и др.).

Слънчевите очила, необходими за съвременния човек, вече са се превърнали и в модна принадлежност и се предлага голямо разнообразие от модели, цветове и качество. Тяхната популярност нарасна особено в края на XX в. поради доказаната възможност с тях да се предпазим от вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи върху различни тъкани в окото и да се предотврати развитие на перде, дегенерация на макулата и др. Особено подходящо е комбинирането на тъмни очила с ултравиолетова защита с носене на шапки с допълнителни козирки, което ограничава проникването на лъчите към окото.

Съветвам ви да изберете в зависимост от специфичните ви нужди и начин на живот (активен спорт, туризъм, работа на открито и др.) подходящите защитни слънчеви очила. Ако имате нужда от корекция на зрението, най-голямо удобство осигурява комбинация на корекционни очила с UV филтри (фотохромни лещи).ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

Ако спрете да пушите, здравето се подобрява по график

Без значение колко дълго е пушил - 30 дни или 30 години, организмът на пушача може да се освободи от...

ПОСЛЕДНО ОТ

Гари и Валерия Липовецки са семейство и родители на 3 момчета, които правят красив проект, докато очакват появата на своята рожба. 90 милиона души са гледали клипа, в който Гари снима Валерия. Той показва трансформацията седмица по седмица, която причинява бременността на тялото ни. "Моята съпруга и аз посрещнахме на бял свят своя трети син.

Има толкова много чудесни и вълнуващи начини да съобщите на мъжа си, че ще става татко. Чуждестранна блогърка дава идея с креативна постъпка. Със сигурност всяка една жена си е представяла момента, в който съобщава на партньора си за своята бременност. Истината е, че когато моментът настъпи, нещата невинаги се стичат по план.

Робин Педерсън Бразил е фотограф и майка. Също така има очарователен домашен любимец - кучето Джак. Последният й проект е именно с негово участие, както и това на дъщеря й. В деня, в който се прибира с дъщеря си Равен у дома от болницата, Робин вижда с каква любов реагира кучето Джак. То се влюбва от пръв поглед в бебешкия мирис на новия член от

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Сред застрашените са кафе, шоколад и френски коняк Kогато Андреа Пасанизи изкоренява семейните лозя в подножието на вулкана Етна, за да засади на тяхно място манго и авокадо, местните хора го смятат за луд. Тогава той е 17-годишен и начинанието му не вдъхва много доверие. Оттогава обаче са минали 18 г

Европейската столица на културата ще бъде домакин на едно от дългоочакваните музикални събития в страната - “Пловдив джаз фест”. Фестивалът ще бъде в края на октомври и началото на ноември и ще се състои от 6 основни концерта, събрани в три дни. Откриването му е на 31 октомври с ексцентричната вокалистка Мария Жоао и нейния музикален партньор -

Откритието дава нови насоки за лечение на психичното разстройство Обичате ли да разпускате с чаша вино след стресов ден? Вероятно да, а причината за това има и научно обяснение. То се крие в наличието на естествено химическо съединение - ресвератрол, което проявява антистресови ефекти, като блокира експресията на ензим