Отговаря акад. Петя Василева, национален консултант по очни болести. Тя е и консултант на в. "24 часа" от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Цветните лещи се използват напоследък главно с козметична цел. Те представляват контактни лещи, изработени от различен материал. Основното предназначение на контактните лещи е оптична корекция на зрението (вместо очила, най-често при късогледство). По-широко разпространение имат меките лещи, но при астигматизъм по-добра корекция се постига с твърди. Цветни лещи се предписват с лечебна цел при липса на ирис (вродена или придобита) за оформяне на зеницата: лещата е оцветена само в периферията, а в центъра и оптичната ос е напълно прозрачна.

С цветни лещи може да се постигне и козметичен ефект и да се промени изцяло цветът на очите.

По-разпространени са леко оцветените, при които се получава само подсилване на оригиналния цвят на ириса. При тях оцветяването е на цялата леща, включително и на зеничната част, но това леко обагряне не се отразява на зрението. Такива лещи служат и като слънчеви очила, тъй като осигуряват филтър за ултравиолетовите лъчи.

Цветните лещи крият същите рискове за зрението, както обикновените контактни лещи. Нежеланите прояви при носенето им възникват по различни механизми, но ако не се вземат мерки в началото на симптомите, увреждането се задълбочава и може да бъде застрашено зрението.

Основното правило е продължителното носене на контактни лещи да не надминава 8-10 часа дневно. При най-лекото оплакване и особено при смущение в зрението трябва да се потърси спешно консултация със специалист.

Най-честите странични явления при по-продължително носене на контактни лещи са оток на роговицата, поява на съдове в нея и хроничен конюнктивит. По-рядко може да се увреди самата роговична тъкан. Това налага незабавно прекъсване на употребата на контактните лещи и лечение от специалист.