27°C   София
 

Отговаря акад. Петя Василева, национален консултант по очни болести. Тя е и консултант на в. "24 часа" от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Анизометропия означава разлика в пречупването (рефракцията) между двете очи над 2,0 диоптъра. Понякога и по-малка разлика от 2,0 диоптъра може да се отразява на виждането.

Некоригирана анизометропия при деца може да доведе до амблиопия - трайно намаление на зрението на окото с по-висок диоптър главно при далекогледство. При навременна корекция децата понасят добре анизокорекцията (очила с различни диоптри на двете очи) и запазват зрението си.

При анизометропията образите в двете очи са с различна големина - анизейкония, причинена от различните диоптри на очилата.

За да се намали анизейконията, се прилагат оптични техники. При по-голяма разлика между двете очи (над 5,0 диоптъра) единственото оптично решение са контактните лещи особено когато се търси сливане на образите и развитие на дълбочинно стереоскопично зрение. При възрастни най-често анизометропията се дължи на едностранна висока миопия (късогледство). Предписват се контактни лещи, за да се избегне и призматичният ефект (изкривяване на образа) при носене на стъкло с висок диоптър.

Подобни проблеми възникват и при болни след екстракция на перде, когато не е имплантирана вътреочна леща.

Най-често пациентите могат да понесат сферична анизейкония при разлика на образите от 5 до 8% без нарушение на стереопсиса (сливане на образите). При носене на контактни лещи в такива случаи може да настъпи затруднение в сливането на образите при по-голяма разлика в големината на образите от 8 до 10%.

Целта на оптичната корекция винаги е да се постигнат максимално зрение на двете очи и сливането на образите. При липса на оплаквания може да се приложи значима анизокорекция и да се постигне пълноценно пространствено (стерео) зрение.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

Ако спрете да пушите, здравето се подобрява по график

Без значение колко дълго е пушил - 30 дни или 30 години, организмът на пушача може да се освободи от...

ПОСЛЕДНО ОТ

Ядките са алерген, затова не е препоръчително да ги включвате в менюто си, докато кърмите. Фъстъци, орехи, бадеми - налага се да ги избягвате за известно време, за да не доведат алергична реакция при детето. Чесън Чесънът е имуностимулатор, но трябва да го избягвате, докато кърмите, защото силният и характерен аромат се предава на кърмата.

Необходими продукти: 3 ч.ч. почистена диня 1/2 ч.ч. вода 1/4 ч.ч. лимонов сок 1 ч.ч. захар 2 с.л. мед Начин на приготвяне: В съд загрейте водата, като добавите към нея захарта, лимоновия сок и меда. След като захарта се разтвори, свалете от котлона и оставете да се охлади. Почистената диня смелете в блендер и след това добавете към захарния сироп.

Да планирате следващия ден от предната вечер е нещото, което ще ви донесе неподозирано големи разултати. По този начин ще намалите стреса, защото всичко ще бъде организирано и подредено по график.  Закусвайте сутрин и не пипайте телефона си през първия един час след събуждане, за да дадете време на мозъка си да превключи в режим за работа.

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Обискираха офиси на инженеринговата компания “Балкантел” ООД, която има договори за милиони с Министерството на отбраната и други държавни институции Специализираната прокуратура обискира офисите на фирма “Балкантел” в четвъртък заради корупция. Според съобщението на държавното обвинение се разследва престъпен сговор по повод на доставка на

Лимузини “Ауди А8” карат хората на Марешки  Разследван за данъци от ГЕРБ с нови 200 дка земя и близо 1 млн. спестявания Нова лодка Cranchi за 40 хил. лв. си е закупил бившият вънтрешен министър (1997 – 1999 г.) и съпруг на соцдепутатката и актриса Нона Йотова - Богомил Бонев. Но пък е продал същия модел за 100 хил. лв.

Проф. Генчо Начев отново е най-богатият лекар, става ясно от декларациите пред КПКОНПИ на директорите на болници. Шефът на “Св. Екатерина” е добавил нов имот към досегашните 15 и над 500-те декара гори - купил къща в Кумбре дел Сол, Испания, за 700 хил. лв. с пари от продадена земя в “Бояна”. Проф. Начев и съпругата му имат по влогове общо над 5,