25°C   София
 

Отговаря акад. Петя Василева, национален консултант по очни болести. Тя е и консултант на в. "24 часа" от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Анизометропия означава разлика в пречупването (рефракцията) между двете очи над 2,0 диоптъра. Понякога и по-малка разлика от 2,0 диоптъра може да се отразява на виждането.

Некоригирана анизометропия при деца може да доведе до амблиопия - трайно намаление на зрението на окото с по-висок диоптър главно при далекогледство. При навременна корекция децата понасят добре анизокорекцията (очила с различни диоптри на двете очи) и запазват зрението си.

При анизометропията образите в двете очи са с различна големина - анизейкония, причинена от различните диоптри на очилата.

За да се намали анизейконията, се прилагат оптични техники. При по-голяма разлика между двете очи (над 5,0 диоптъра) единственото оптично решение са контактните лещи особено когато се търси сливане на образите и развитие на дълбочинно стереоскопично зрение. При възрастни най-често анизометропията се дължи на едностранна висока миопия (късогледство). Предписват се контактни лещи, за да се избегне и призматичният ефект (изкривяване на образа) при носене на стъкло с висок диоптър.

Подобни проблеми възникват и при болни след екстракция на перде, когато не е имплантирана вътреочна леща.

Най-често пациентите могат да понесат сферична анизейкония при разлика на образите от 5 до 8% без нарушение на стереопсиса (сливане на образите). При носене на контактни лещи в такива случаи може да настъпи затруднение в сливането на образите при по-голяма разлика в големината на образите от 8 до 10%.

Целта на оптичната корекция винаги е да се постигнат максимално зрение на двете очи и сливането на образите. При липса на оплаквания може да се приложи значима анизокорекция и да се постигне пълноценно пространствено (стерео) зрение.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Тревожни сигнали, които получаваме от бъбреците

Особен орган са бъбреците. Милиони хора по света страдат от някакъв проблем с тях, без да го...

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

ПОСЛЕДНО ОТ

Димитър Павлов не можа да уреди сина си в държавна детска градина. Известният радио- и тв водещ подал документи в две ясли, но момченцето му не било прието. Сега за детето се грижи съседка на Павлов. "Жената много добре се разбира с Никола. Освен него тя гледа и внуците си и всички заедно се забавляват", доволен е Митко.

Може да звучи невероятно, но като майки жените често биват разделяни на 3 типа в зависимост от размера, който носят – слаби, нормални и с надномерно тегло. Сигурно ще се запитате кой ги разделя? Просто – самите жени, както и медиите, социалните мрежи, налагането на определен тип, по който една дама „трябва“ да изглежда след раждането

"Днес е международният ден на момичето! Добре, аз имам две големи момичета вкъщи.Поздравявам ви, момичета от целия сват, и да правите вашите бащи щастливи. А на всички нас, бащите на момичета - да правим всичко възможно за тях, защото всички знаем колко специална е тази връзка." Това написа Димитър Бербатов в профила си във Фейсбук и придружи

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Жертвите на стрелбата в жилищна сграда в Чикаго станаха пет, след като ранена при стрелбата жена почина вчера от раните си, предаде Асошиейтед прес. Шестдесет и седем годишен мъж влязъл в събота вечерта в апартамента на съседите си и застрелял четирима души, които вечеряли. Според полицията стрелецът отишъл и на горния етаж

- Това домакинство оставя огромно богатство за поколенията - Чак през 2032 г. България може да получи такова домакинство - Около 20 млн. лева отидоха за събития - Остават два месеца и половина до приключване на европейската столица на културата в Пловдив. Успешна ли беше тя, г-н Тотев, и какво лично вие видяхте и преживяхте?

Над половин милион семейства в САЩ вече живеят по този начин Xоливудската актриса Деми Мур постави много въпроси за семейните отношения с биографичната си книга “Отвътре навън”, която се превърна в бестселър в САЩ. Тя разказа какво е да растеш с майка алкохоличка, която да те продаде на 15-годишна възраст за 500 долара на мъж, за да те изнасили.