Отговаря д-р Антоанета Томова, консултант на в. "24 часа" по онкология от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Рискът от поява на рак на гърдата нараства с възрастта. Той е по-рядко срещан преди 30-годишна възраст, честотата на заболяване нараства при 40-годишните, като става още по-често срещано заболяване при 50 и над 50-годишните жени.

Ракът на мъжката гърда обикновено се развива в много по-късна възраст, отколкото при жените и е изключително рядък около 40-те. Обикновено боледуват мъже на 60-70 г. Докато при жените това е най-честото злокачествено заболяване, при мъжете честотата е около 1% от всички случаи. Рисковите фактори са:

- излагане на радиация или лъчелечение;

- хормонален дисбаланс (нарушение);

- чернодробна цироза.

Има и известна наследствена предразположеност; носителство на BrCa2 генетична мутация; синдром на Клайнфелтър и др.

Наличието на гинекомастия (натрупвание на мазнини и наедряване на млечните жлези у мъжете) не е рисков фактор за развитие на рак на млечната жлеза.

Клиничната картина се изразява в появата на туморче зад зърното или разязвяване върху млечната жлеза.

Лечението е като при жените - при липса на далечни метастази се провежда модифицирана радикална мастектомия (отстраняване на млечната жлеза с лимфна дисекция на съответната мишница). Частична, органосъхраняваща операция с отстраняване само на тумора се прави рядко, защото не предлага предимство по отношение на козметичния ефект.

При високорисковите случаи се прилага адювантна химиотерапия.

Лъчелечение се прилага при всички болни с органосъхраняваща операция и при част от тези с мастектомия.

Изненадващо около 85 на сто от всички случаи с рак на гърдата при мъжете имат положителни естрогенни рецептори и хормонолечението има ефект.

Лекарственото химио- и хормонолечение може да се прилага и с палиативна цел - при метастазирало заболяване.