28°C   София
 

Отговаря д-р Антоанета Томова, консултант на в. "24 часа" по онкология от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Рискът от поява на рак на гърдата нараства с възрастта. Той е по-рядко срещан преди 30-годишна възраст, честотата на заболяване нараства при 40-годишните, като става още по-често срещано заболяване при 50 и над 50-годишните жени.

Ракът на мъжката гърда обикновено се развива в много по-късна възраст, отколкото при жените и е изключително рядък около 40-те. Обикновено боледуват мъже на 60-70 г. Докато при жените това е най-честото злокачествено заболяване, при мъжете честотата е около 1% от всички случаи. Рисковите фактори са:

- излагане на радиация или лъчелечение;

- хормонален дисбаланс (нарушение);

- чернодробна цироза.

Има и известна наследствена предразположеност; носителство на BrCa2 генетична мутация; синдром на Клайнфелтър и др.

Наличието на гинекомастия (натрупвание на мазнини и наедряване на млечните жлези у мъжете) не е рисков фактор за развитие на рак на млечната жлеза.

Клиничната картина се изразява в появата на туморче зад зърното или разязвяване върху млечната жлеза.

Лечението е като при жените - при липса на далечни метастази се провежда модифицирана радикална мастектомия (отстраняване на млечната жлеза с лимфна дисекция на съответната мишница). Частична, органосъхраняваща операция с отстраняване само на тумора се прави рядко, защото не предлага предимство по отношение на козметичния ефект.

При високорисковите случаи се прилага адювантна химиотерапия.

Лъчелечение се прилага при всички болни с органосъхраняваща операция и при част от тези с мастектомия.

Изненадващо около 85 на сто от всички случаи с рак на гърдата при мъжете имат положителни естрогенни рецептори и хормонолечението има ефект.

Лекарственото химио- и хормонолечение може да се прилага и с палиативна цел - при метастазирало заболяване.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

Ако спрете да пушите, здравето се подобрява по график

Без значение колко дълго е пушил - 30 дни или 30 години, организмът на пушача може да се освободи от...

ПОСЛЕДНО ОТ

Необходими продукти: 200 гр. листа от спанак 50 мл. мляко 1/2 ч.л. захар 1 с.л. брашно 50 мл. адаптирано мляко 5 гр. масло Начин на приготвяне: Измийте листата на спанака и ги сварете за 10-15 мин. Когато омекнат, пасирайте, прибавете 50 мл. мляко и 1/2 ч.л. захар. Препечете 1 с.л. брашно, размийте го с 50 мл. адаптирано мляко, варете 2-3 мин.

"Заслужаваш всяко щастливо нещо в живота, защото си чудесно дете" е само едно от тях. Ето кои са останалите. Ти си невероятен слушател. Носиш доброта в сърцето си. Ти си светлината в моя живот. Винаги прави това, което е правилно. Независимо от обстоятелствата. Пред теб няма лимити за това, което искаш да постигнеш. Ти си наистина невероятен/на.

За да очаквате детето да е благодарно за нещата, които получава и правите за него, е логично да му дадете същото в замяна. Започнете с думите "благодаря". Не пропускайте да му ги казвате винаги, когато има защо. Направете така, че да ви чува, когато благодарите на други хора. Не му давайте всичко, което пожелае. Научете се да отказвате.

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На всеки 5 секунди дете по света губи живота си, стана ясно по време на откриването на форума Европейските дни на развитието 2019 г "Всеки разбира английски, но никой не разбира Великобритания". С тези думи председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер шеговито се извини, че ще се изкаже на френски по време на официалната церемония по

С пита и шампанско направиха копка за нова детска градина Обновената отсечка на бул. "Марица-юг" в Пловдив се затваря за автомобили в неделните дни и става променада. Така пловдивчани ще могат да се разхождат по крайбрежието от 10 сутринта до вечерта. "Получихме подписка от граждани, които настояват през август в определени дни булевардът да е

Двама американски парашутисти и канадец, които са участвали в нощни скокове в района на пловдивското село Чешнигирово, са пострадали при приземяване, научи "24 часа" от свои източници. Те са били закарани в университетската болница "Св. Георги". Единият е вече изписан, другите остават за лечение. По неофициална информация са с фрактури на