Отговаря д-р Юлия Григорова, консултант на в. "24 часа" по гастроентерология от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Кожата, лигавицата, а в това число и езикът, са огледало на общото състояние на организма. При различни болестни състояния (бактериални и вирусни инфекции, хронични и остри интоксикации от външни и вътрешни фактори) езикът добива характерен цвят и релеф. Много отдавна лекарите по състоянието на езика са поставяли различни диагнози като: анемии, възпаления на лигавиците на коремните органи, недобро функциониране на жлъчния мехур и жлъчните пътища, бъбречна недостатъчност и др.

И до ден днешен по обложения език съдим за хронична бактериална или вирусна интоксикация (често пъти с фебрилитет и увеличени лимфни възли), а при сух език - за обезводняване на организма по различни причини. Тъмножълтият кафеникав налеп често пъти навежда на мисълта за бъбречна недостатъчност, при която азотните тела се елиминират през лигавиците.

Обложеният език при хроничните гастродуоденити и язви е по-често явление, но може да ни говори и за хроничен холецистит със или без камъни. За това на помощ ни идват изобразителните методики: ФГС (фидрогастроскопия) и ехография. При чернодробна недостатъчност езикът е малиненочервен, налепът се явява при добавена вторична инфекция например спонтанен бактериален перитонит.

При бактериални огнища в носоглътката, сливиците и синусите също се променя състоянието на лигавицата на езика. Това често налага посявка от гърлен секрет за микробиологично изследване.

При гъбични инфекции, които се явяват след мощно антибиологично лечение, езикът става "щампован" от колониите на кандидата. Така че богатото разнообразие на находки и свързаните с тях заболявания изискват преценка на лекар.