Отговаря д-р Юлия Григорова, консултант на в. "24 часа" по гастроентерология от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Дизкинезията на жлъчния мехур и жлъчните пътища се приемат за функционални състояния на жлъчно-чернодробната система. Причините са както в патологията на различните органи (състояние на прекаран хепатит, гастродуоденит, операция на жлъчни камъни, язвена болест, панкреасни заболявания и др.), така и в чисто неврофизиологични, функционални състояния на определени сфинктери, протоци и жлъчната мехурна стена. Тонусът на тези сфинктери и протоци се определя от състоянието на нервната система (централна и периферна), на околните органи и системи, състоянието на физическа или психическа преумора и стрес, от диетичните грешки и застоялия начин на живот и не на последно място от генетични особености на организма.

Най-общо дискинезиите са от спастичен и атоничен (хипокинетичен) тип. При първите се стремим да премахнем повишения тонус на жлъчния мехур и неговите сфинктери, да създадем нормално и ефективно изтичане на жлъчна течност за нуждите на храносмилането. Могат да се приемат спазмолитици, седативи, минерални води с противовъзпалителен и холеретичен ефект. При атоничната дискинезия целим тонизиране на жлъчния мехур и ефективно изпразване. При наличие на жлъчни камъни и възпалителен процес се дават антибактериални средства и се мисли за оперативното им отстраняване.

Прегънатият жлъчен мехур е анатомична особеност, която може да е съпроводена с определени функционални нарушения, наподобяващи някоя от формите на дискинезия, но може и да не доведе до никакви оплаквания (приема се за чисто козметичен дефект). Най-често сред оплакванията са тежест в дясното подребрие с опасващ характер и болка към плешката - особено провокирани от мазни, тежки белтъчни храни или трудно смилаема целулоза. В тези случаи задължително трябва да се изключи друга причина за болката (язва на дванадесетопръстника или стомаха, жлъчни камъчета в жлъчния проток или мехур, различни форми на панкреатит, заклещена хиатална херния на хранопровода и др.).

Често болките са свързани с ранен или късен постоперативен период.

Дискинезиите диагностично се доказват чрез изследване на налягането на сфинктерите в процеса на ендоскопското изследване.

Ако при прегънат жлъчен мехур няма оплаквания на дискинезия, не се налага конкретна диета. В противен случай диетата е както при холелитиаза и изисква биохимичен и ехографски периодичен контрол. Най-общо трябва да се избягват белтъци от животински произход, яйца, шоколад, майонеза, тежки тлъсти меса, изискващи отделяне на голямо количество жлъчка за обработката им. Трудно смилаемите ядки и целулозни храни - зеле, боб, също могат да доведат до криза. Препоръчителни са нетлъсти риби, варени, задушени или на скара меса (телешко, пилешко), извара, задушени зеленчуци, плодови сокове.