Отговаря д-р Юлия Григорова, консултант на в. "24 часа" по гастроентерология от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Спадането на органи - стомах, черва, бъбреци и др., в медицината се нарича птоза. Тя може да е вродена или придобита.

Променената анатомия рязко или хронично нарушава комфорта на живот в зависимост от приспособителните механизми. Това нарушение се изразява в оплаквания от тежест, болки, подуване на корема, притискане на пикочен мехур, дебело черво, уретери и др.

Подуването е свързано с невъзможността за ефективно отделяне на образуваните чревни газове поради спадане и усукване на червата. Създават се чисто механични пречки от притискане или завъртане на бримките. Получават се условия за задръжка на чревносъдържимото, повишена ферментация и отново газообразуване.

В лечебното поведение на подобни състояния има 2 етапа: Първият включва консервативно поведение с опитаните от вас лечебни средства и методи - повдигане на птозирания участък с външен колан, укрепване на естествения корсаж на тялото - коремната преса, физиотерапия. Включване на подходящи лесносмилаеми и негазообразуващи храни. Подобряване смилането и ферментацията се намалява с подходящи ензимни и газоотнемащи медикаменти. Правят се масажи определено време след храна в определена позиция, приемат се и медикаменти.

Ако консервативното лечение се окаже без ефект и оплакванията се увеличават и често пъти състоянието се усложнява с недохранване, нарушена функция на останалите органи и др., се прибягва до хирургично повдигане и фиксиране на птозирания участък, което става във водещите клиники по коремна хирургия. Важен е следоперативният начин на живот - да се избягват провокации за рецидиви.