Отговаря д-р Борислав Герасимов, консултант по неврология на в. "24 часа" от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Тортиколис спастика е сравнително рядко заболяване от групата на двигателните разстройства, т.нар. фокални дистонични синдроми. При него се променя тонусът на мускулите на шията и шията насилствено се изкривява, а главата се завърта встрани.

Най-често началото е над 40-годишна възраст с бавно, но прогресивно увеличаване на движенията до степен, че започват да пречат на нормалния начин на живот. В началото е възможно състоянието да се облекчава с леко докосване на лицето или врата и с медикаменти. В по-напредналите случаи се налага лечение с блокади на засегнатите мускули и най-активните се обездвижват за известно време.

Сравнително рядко се прилага и хирургическо лечение. При него се прекъсват нервите към най-засегнатите мускулни групи. Най-важно условие за успешното лечение е точната диагноза. Тя понякога налага параклинични изследвания, томография, електромиография и други.

Около една трета от болните получават спонтанно подобрение в началните стадии и без лечение. Понякога състоянието се влошава от психотравми и емоционални промени, но по-късно тези влияния отпадат.