Отговаря д-р Борислав Ацев, кардиолог, консултант на "24 часа" от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Подкожният хемангиом е доброкачествено заболяване, което се характеризира със свръхнарастване на кръвоносните съдове в кожата и може да се появи още с раждането или след това. То се диагностицира и лекува от дерматолози и се смята за чисто кожно заболяване.

Известно е, че много кожни прояви могат да се дължат на заболявания на вътрешните органи, респективно на сърцето, но подкожният хемангиом не е в тази категория.

Разбира се, че без да се знае за какъв вид стеноза на сърцето е въпросът, не може да се конкретизират кожните прояви на такова заболяване, но ще се спрем на някои по-чести прояви на сърдечните заболявания.

Характерно зачервяване на лицето има при митрална стеноза с повишено налягане на кръвта в белодробните съдове и достатъчно висока степен на стеснение на клапата. Белодробната артериовенозна фистула може да се прояви с телеангиектазии (изразени малки сини венички под кожата) на устните и езика, при болестта на Ослер-Вебер-Рендю.

Често в детска и юношеска възраст при остър ревматизъм в по-тежка форма се срещат характерните кръгловати, петнисти или еритематозни обриви, известни като еритема маргинатум. Заедно с ревматичните възли те са характерни прояви за тежък ревматизъм със засягане на сърцето. Съществува и еритема нодозум, която е характерна за системни заболявания със засягане на сърцето.

Нерядко при деца, а и при възрастни нежелателни лекарствени ефекти могат да доведат до различни кожни прояви, както генерализирани, така и локални - като уртикария, петехии и др. Например при хронична употреба на един препарат кожата става светлочувствителна от слънцето. При сърдечни заболявания, развиваща се сърдечна недостатъчност може да се появи жълтевина по кожата и склерите.

Повечето от изброените заболявания имат характерни свои прояви от страна на сърцето още преди появата на кожни изменения.

При липса на такива предварителни симптоми всеки човек, при който има кожни изменения, е естествено да се обърне към дерматолозите. Те пък при съмнение за сърдечно или друго вътрешно заболяване насочват пациентите към съответните специалисти.