Отговаря д-р Борислав Ацев, кардиолог, консултант на "24 часа" от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Захарният диабет предразполага към високо кръвно налягане (хипертония), което води до влошаване на сърдечната и бъбречна функция. Това причинява преждевременна смърт, особено при нелекувани или лошо лекувани болни.

Намаляването на наднорменото тегло чрез диета и движение е най-важната задача за контролиране на хипертонията и диабета. Ако имате нужда от лекарства за намаляване на кръвното налягане, те трябва да се подбират внимателно, заради техните възможни странични ефекти.

Повечето проучвания показват, че лечението може да се започне с АСЕ инхибитори, особено при болни с микроалбуминурия при изследване на урината. Особено ефективна е комбинацията с калциеви антагонисти, защото страничните им ефекти са минимални и подобряват и сърдечната, и бъбречната функция.

Изборът на лекарства за понижаване на кръвното налягане при инсулинозависими диабетици е сложна задача и зависи от много фактори. Така например освен нивото на кръвната захар се отчита и нивото на холестероловата обмяна, състоянието на сърцето и бъбреците. Тогава към тези групи лекарства могат да се прибавят подбрани диуретици или централни блокери.

Правилната преценка и комбиниране на лекарствата при всеки болен е задача на специалиста кардиолог. Той трябва да познава изцяло състоянието на пациента, да го контролира непрекъснато, в тясно взаимодействие със специалиста ендокринолог, който от своя страна следи за развитието на диабета и неговите усложнения.