Отговаря проф. Мира Кожухарова от Центъра по заразни и паразитни болести. Тя е национален консултант по заразни болести. Дава отговори на читателски въпроси в приложението "Докторе, кажи!" на в. "24 часа" от създаването му през 2001 г.

Рубеолата е вирусно заболяване с типичен обрив, повишена температура и увеличени лимфни възли (най-често на тила, шията и зад челюстите). Рядко води до усложнения, освен ако е заболяла бременна. Вирусът уврежда тъканите и органите на плода. Затова рубеолата по време на бременност, особено в началото й, е много опасна. Риск има и за жени, които са я карали или са имунизирани против рубеола.

При инфектиране вирусът се размножава първо в носа и гърлото, после тръгва към лимфните възли. В тази фаза то може да бъде блокирано от антителата (секреторни IgA), образувани след преболедуване или при ваксинация. В следващата фаза, която започва след седмица и вирусът влиза в кръвта, антителата в серума спират инфекцията. Ако обаче бременната няма антитела, вирусът стига до плацентата и през нея прониква в кръвта на плода. Така инфектира и неговите органи и някои се увреждат тежко.

Рубеолната инфекция при бременност може да доведе до аборт, преждевременно раждане или да се роди дете с малформации - синдром на вродена рубеола. Най-честите аномалии са в очите (катаракта, ретинопатия, глаукома); сърцето; слуха (едностранна или двустранна глухота) и неврологични смущения. Има и хепатит, микроцефалия, диабет, менингоенцефалит, изоставане в психомоторното развитие, тромбоцитопения.

Тези дефекти зависят от времето на заразяване на плода. Най-опасни са първите 12 седмици. От заразените първия месец деца над 50% имат увреждания; 20-30% през втория месец и 5% от заразените в 3-тия и 4-ия месец. Ако бременната се разболее след 5-ия месец рядко се уврежда бебето.

Увреждания има и при безсимптомна рубеола. По тази причина всички бременни в първите 3 месеца, контактни с болни от рубеола, подлежат на серологично изследване. То показва наличие или липса на инфекция. На болните се препоръчва аборт.

Рубеолата не носи риск за плода на жена, която има антитела. Поради това я има в списъка на имунизациите.