5°C   София
 

Отговаря проф. Мира Кожухарова от Центъра по заразни и паразитни болести. Тя е национален консултант по заразни болести. Дава отговори на читателски въпроси в приложението "Докторе, кажи!" на в. "24 часа" от създаването му през 2001 г.

Варицелата (лещенка) е една от най-масовите вирусни инфекции при човека. Причинява я херпесен вирус на име варицела зостер вирус. О нея избухват епидемии, но има и отделни, несвързани прояви на херпес зостер.

Възприемчивостта към варицела е много висока и поради това почти всички я изкарват още след първата си среща с вируса като деца. Около 90% от навършилите 15 г. са преболедували варицела, но ной-вече децата от 4 до 7 г. В детски колективи - ясли, градини и училища, варицелата има епидемични взривове сред почти всички, които не са боледували и нямат имунитет. В младежките възрастови групи процентът на преболедувалите е 95%.

Варицелата е най-масовата заразна болест у нас. През 2004, 2005 и 2006 г. са я карали съответно 35 915, 24 695 и 30 315 души.

Характерни за нея са сезонност (зима и пролет) и цикличност (през няколко години).

Човек може да се зарази само при пряк контакт с болен от варицела или от херпес зостер. Предаването става по въздушен път с капки и секрети от горните дихателни пътища на болния или при директен контакт с течността, която изпълва мехурчетата при типичния обрив на херпес зостер.

Варицелата е една от най-силно заразните болести особено в началния стадий на поява на обрива. Рискът за контактни, които не са боледували, е 80-90%. Средно периодът, в който болният е заразен, е 10-12 дни - 1-2 до 5 дни преди обрива и дните до завехването и появата на корички. Хора с херпес зостер са заразни до една седмица след появата на мехурчета. Контактните лица трябва да се следят от 10-ия до 21-ия ден след контакта с болен.

Инкубационният период е 2-3 седмици, обикновено 12-16 дни. Самата болест има внезапно начало, повишаване на температурата, общо неразположение, хрема, кашлица и поява на сърбящ обрив. Това са пръснати по цялото тяло мехурчета, пълни с течност, които завехват и хващат коричка. Боледуването завършва с пълно оздравяване и изработване на дълъг имунитет.

Болестта е по-лека при децата. Високата температура и общите симптоми са по-силно изразени и траят повече при болните над 20 г. За тях може да има и усложнения, налагащи болнично лечение. Най-честите са вторична бактериална инфекция на кожата, хеморагична форма на варицелата, пневмония (вирусна или бактериална) и енцефалит. Средно 10 пъти по-висок риск от усложнения има при болни над 20-годишна възраст - 1 от 375 развива варицелна пневмония, а 1 от 3000 има енцефалит.

Инфектирането на бременни е опасно както за тях, така и за плода. При бременните рискът от пневмония е около 10%, а болестта е преди или след раждането, може и бебето да прекара тежка форма на варицела. Боледуване в първите 3 месеца на бременността може да доведе до варицелна ембриопатия. При нея има дефекти на крайници (атрофия), увреждат се очите, нервната система и кожата на детето.

За лечение може да се използва антивирусен препарат.

В България вече е регистрирана ваксина за варицела. Тя е само препоръчителна и съвсем скоро тя ще бъде пусната в продажба в аптеките.

Мерки за профилактика се предприемат по отношение на контактни с повишен риск от тежка варицела и усложнения (напр. новородени, болни от рак, с потиснат имунитет и др.). При тях прилагането на специфичен имуноглобулин или антивирусен препарат в първите дни след контакта с болен от варицела или херпес зостер може да е ефективно поне по отношение на тежестта на болестта.уолъс
01/19/2020 10:00:43

Опитът на държави като САЩ, където отдавна масово се ваксинира за варицела сочи, че това е огромна грешка, заболяването се измества към възрастните (за които е много по - опасно), самата ваксина причинява повече щети (включително смърт) от болестта, която, всички знаем е общо взето безобидна при децата, третира се добре с витС и ако се избягва потискане на температурата с парацетамол (и тем подобни) усложнения няма и резултатът е траен имунитет и повишена имунна компетентност. От ваксините полза има само фармацевтичнияя бизнес и контролираните от него здравни бюрократи!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Тревожни сигнали, които получаваме от бъбреците

Особен орган са бъбреците. Милиони хора по света страдат от някакъв проблем с тях, без да го...

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

ПОСЛЕДНО ОТ

Независимо дали вярвате в астрологията или не, ще бъдете изненадани да разберете, че тя може да даде много информация за това каква майка сте според вашия зодиакален знак. Дори тепърва да ви предстои да станете такава и да сте все още в трепетно очакване на своята рожба, може още сега да проверите как ще изглеждате в ролята си на родител

"Скъпо мое вече пораснало бебе, днес ти пиша това писмо, за да ти споделя някои свои мисли. Знам, че ти няма да помниш как се молех за теб, докато чаках да видя двете чертички на теста за бременност. Знам, че няма да помниш и колко изплашена бях, когато получих първите контракции. Тогава единствено си повтарях: "Ще се справим!"

Жена роди дете благодарение на използването на нова технология - тя е свързана с вземане на неузрели яйцеклетки и замразяването им, предаде Франс прес. Тридесет и четири годишна французойка, която не успяваше да забременее след лечение срещу рак на гърдата, роди дете благодарение  на новата технология

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Операта е дълбоко вкоренена в нашата европейска история и култура. Тя е в състояние да ни накара да видим и чуем света по различен начин, да докосне сърцата ни. Много е важно да предадем това усещане и на младите поколения. Музикалното образование от ранна възраст е важен елемент за насърчаване и опазване на нашето културно наследство

Президентът Румен Радев да се извини за поругаването на паметта на Васил Левски. За това настоя депутатът от ГЕРБ Тома Биков в декларация от името на парламентарната група. Настояваме президентът да се извини за безпрецедентния гаф, в който въвлече президентската институция и по този начин подрони авторитета й и я принизи до нивото на маргинална

Главният прокурор Иван Гешев и главният секретат на МВР Ивайло Иванов пътуват за Благоевград, където се провежда поредната операция срещу битова престъпност.  Досега подобни операции бяха извършени във Варненско, Самоков Пазарджишко, София, Сливенско  По време на тези акции са проверявани десетки криминално регистрирани граждани, автомобили