Отговаря проф. Мира Кожухарова от Центъра по заразни и паразитни болести. Тя е национален консултант по заразни болести. Дава отговори на читателски въпроси в приложението "Докторе, кажи!" на в. "24 часа" от създаването му през 2001 г.

Варицелата (лещенка) е една от най-масовите вирусни инфекции при човека. Причинява я херпесен вирус на име варицела зостер вирус. О нея избухват епидемии, но има и отделни, несвързани прояви на херпес зостер.

Възприемчивостта към варицела е много висока и поради това почти всички я изкарват още след първата си среща с вируса като деца. Около 90% от навършилите 15 г. са преболедували варицела, но ной-вече децата от 4 до 7 г. В детски колективи - ясли, градини и училища, варицелата има епидемични взривове сред почти всички, които не са боледували и нямат имунитет. В младежките възрастови групи процентът на преболедувалите е 95%.

Варицелата е най-масовата заразна болест у нас. През 2004, 2005 и 2006 г. са я карали съответно 35 915, 24 695 и 30 315 души.

Характерни за нея са сезонност (зима и пролет) и цикличност (през няколко години).

Човек може да се зарази само при пряк контакт с болен от варицела или от херпес зостер. Предаването става по въздушен път с капки и секрети от горните дихателни пътища на болния или при директен контакт с течността, която изпълва мехурчетата при типичния обрив на херпес зостер.

Варицелата е една от най-силно заразните болести особено в началния стадий на поява на обрива. Рискът за контактни, които не са боледували, е 80-90%. Средно периодът, в който болният е заразен, е 10-12 дни - 1-2 до 5 дни преди обрива и дните до завехването и появата на корички. Хора с херпес зостер са заразни до една седмица след появата на мехурчета. Контактните лица трябва да се следят от 10-ия до 21-ия ден след контакта с болен.

Инкубационният период е 2-3 седмици, обикновено 12-16 дни. Самата болест има внезапно начало, повишаване на температурата, общо неразположение, хрема, кашлица и поява на сърбящ обрив. Това са пръснати по цялото тяло мехурчета, пълни с течност, които завехват и хващат коричка. Боледуването завършва с пълно оздравяване и изработване на дълъг имунитет.

Болестта е по-лека при децата. Високата температура и общите симптоми са по-силно изразени и траят повече при болните над 20 г. За тях може да има и усложнения, налагащи болнично лечение. Най-честите са вторична бактериална инфекция на кожата, хеморагична форма на варицелата, пневмония (вирусна или бактериална) и енцефалит. Средно 10 пъти по-висок риск от усложнения има при болни над 20-годишна възраст - 1 от 375 развива варицелна пневмония, а 1 от 3000 има енцефалит.

Инфектирането на бременни е опасно както за тях, така и за плода. При бременните рискът от пневмония е около 10%, а болестта е преди или след раждането, може и бебето да прекара тежка форма на варицела. Боледуване в първите 3 месеца на бременността може да доведе до варицелна ембриопатия. При нея има дефекти на крайници (атрофия), увреждат се очите, нервната система и кожата на детето.

За лечение може да се използва антивирусен препарат.

В България вече е регистрирана ваксина за варицела. Тя е само препоръчителна и съвсем скоро тя ще бъде пусната в продажба в аптеките.

Мерки за профилактика се предприемат по отношение на контактни с повишен риск от тежка варицела и усложнения (напр. новородени, болни от рак, с потиснат имунитет и др.). При тях прилагането на специфичен имуноглобулин или антивирусен препарат в първите дни след контакта с болен от варицела или херпес зостер може да е ефективно поне по отношение на тежестта на болестта.уолъс
01/19/2020 10:00:43

Опитът на държави като САЩ, където отдавна масово се ваксинира за варицела сочи, че това е огромна грешка, заболяването се измества към възрастните (за които е много по - опасно), самата ваксина причинява повече щети (включително смърт) от болестта, която, всички знаем е общо взето безобидна при децата, третира се добре с витС и ако се избягва потискане на температурата с парацетамол (и тем подобни) усложнения няма и резултатът е траен имунитет и повишена имунна компетентност. От ваксините полза има само фармацевтичнияя бизнес и контролираните от него здравни бюрократи!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Разгадаха първото убийство в историята

Човекът е хищник, присъщо му е да убива. Според Библията Авел е първата жертва на убийство в света....

Клуб за танци зарази хиляди, уби над 300

Клуб за танци до град Алесандрия, посещаван от възрастни хора, причинил експлозия от зараза с...

Лекари в САЩ - смаяни колко бързо се влошават и умират пациентите от COVID-19

Един медицински работник нарече това "безумно", а друг каза, че това те превръща в параноик -...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия срещу коронавируса имат много въпроси за реакциите на...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...