28°C   София
 

Отговаря проф. Мира Кожухарова от Центъра по заразни и паразитни болести. Тя е национален консултант по заразни болести. Дава отговори на читателски въпроси в приложението "Докторе, кажи!" на в. "24 часа" от създаването му през 2001 г.

Морбили е остра вирусна инфекция, наричана у нас още брусница и дребна шарка. Това е една от най-силно заразните болести, която преди въвеждането на масова имунизация над 90% от хората са прекарвали още като деца.

При нея има висока температура, хрема, кашлица, зачервяване на очите и обрив, започващ от лицето и обхващащ цялото тяло. Възможни усложнения са възпаление на ухото, диария, бронхопневмония, енцефалит.

Протича много по-тежко при кърмачета и възрастни, както и при хора с имунен дефицит. Източник на инфекция са само болните хора, като заразният период започва 1-2 дни преди симптомите и продължава от 4 до 7 дни след началото на обрива. Инкубационният период е 8-12 дни.

Заради имунизационните програми по света случаите на морбили рязко намаляха и в много страни болестта почти изчезна.

В България имунизацията срещу морбили започва през 1969 г. Това е първата имунизационна програма. Целта е била до 1971 г. да обхване всички неболедували деца от 1 до 8 г. (т.е. родените между 1961 и 1970 г.). След 1972 г. наред с рутинната имунизация на всички деца до 1-годишна възраст са правят и няколко кампании за реимунизация. От 1983 г. в имунизационния календар на страната са включени 2 приема на морбилна ваксина.

Обхващането на все повече деца с 2 дози ваксина осигурява овладяване на епидемиите у нас. Такава имаше през 1992 г., когато са преболедували 20 258 души. През 1996 г. има слаб епидемичен подем с 695 болни, после броят спада и през 2001 г. са само 8. От 2002 до 2004 г. в България няма нито един случай на морбили.

Пропуските в имунизациите заради прекомерно и често необосновано разширяване на противопоказанията за прилагане на ваксината създават риск да се натрупат групи от хора, възприемчиви към морбили.

Родените преди 1960 г. и преболедувалите в началото на ваксиналния период имат пожизнен имунитет. Всички, родени след 1961 г. и имунизирани трябва да знаят, че първата имунизационна доза предпазва 94-98%, а втората увеличава този процент до 99% от всички имунизирани.

В случай на внасяне на морбилен вирус в България (болестта не е ликвидирана в света) на риск са изложени на първо място малките деца, които не са достигнали до възрастта за първата имунизация (13 месеца), и, разбира се, всички от по-големите възрастови групи, които по някакви причини не са били имунизирани.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

Ако спрете да пушите, здравето се подобрява по график

Без значение колко дълго е пушил - 30 дни или 30 години, организмът на пушача може да се освободи от...

ПОСЛЕДНО ОТ

Необходими продукти: 200 гр. листа от спанак 50 мл. мляко 1/2 ч.л. захар 1 с.л. брашно 50 мл. адаптирано мляко 5 гр. масло Начин на приготвяне: Измийте листата на спанака и ги сварете за 10-15 мин. Когато омекнат, пасирайте, прибавете 50 мл. мляко и 1/2 ч.л. захар. Препечете 1 с.л. брашно, размийте го с 50 мл. адаптирано мляко, варете 2-3 мин.

"Заслужаваш всяко щастливо нещо в живота, защото си чудесно дете" е само едно от тях. Ето кои са останалите. Ти си невероятен слушател. Носиш доброта в сърцето си. Ти си светлината в моя живот. Винаги прави това, което е правилно. Независимо от обстоятелствата. Пред теб няма лимити за това, което искаш да постигнеш. Ти си наистина невероятен/на.

За да очаквате детето да е благодарно за нещата, които получава и правите за него, е логично да му дадете същото в замяна. Започнете с думите "благодаря". Не пропускайте да му ги казвате винаги, когато има защо. Направете така, че да ви чува, когато благодарите на други хора. Не му давайте всичко, което пожелае. Научете се да отказвате.

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Женският ни национален отбор по волейбол записа втора поредна победа в Лигата на нациите. В среща от 13-ия кръг, играна в китайския град Нингбо, българките надиграха световния шампион Сърбия с 3:1 (21:25, 25:21, 25:17, 25:23). Нася Димитрова и Мирослава Паскова завършиха с по 15 точки за успеха на България, а Гергана Димитрова прибави 14.

Още 64 стари сгради в Пловдив са на път да станат като нови. Те попадат във втората вълна на саниране, която е за 18 млн. лева. Досега в града са обновени по програмата за енергийна ефективност около 120 панелки, каза зам.-кметът Димитър Кацарски. По думите на градоначалника Иван Тотев тези дни са им "изсипали" над 50 проекта за саниране.

Абсолютно безобразие нарече кметът Иван Тотев липсата на работещи климатици в градските автобуси. Тези дни температурата навън надминава 33 градуса.  Пловдивчани се оплаквали, че в рейсовете не се диша. Обяснението на кондуктори и шофьори било, че шефовете на транспортни фирми не им разрешавали. "Възможно е някой служител да е ядосан на