Отговорът е от книгата на светилото на българската дерматология проф. д-р Любомир Странски.

Студова алергия е широко понятие, което включва и болестта студова уртикария. При нея се разширяват малките кръвоносни съдове и по кожата се появяват обриви, подобни на ужилване от коприва - надигнати, сърбящи, рязко отграничени от околната кожа. Може да се получи оток на устните, затруднено дишане и общи явления на алергичен шок.

Болестта се причинява от особени съставки на кръвта, наречени криоглобулини. При студ те действат болестотворно и животът може да бъде поставен в опасност. Особено при професии, които налагат дълго време да се стои на студ.

От болестта страданията са хронични, продължителни, с години и такива болни трябва да се трудоустроят. Лечението включва антихистаминови препарати, а в тежки случаи и кортикостероиди.

Основна роля обаче играе профилактиката. Необходима е навременна диагнозата и да се обясни на пациента да се пази от излагане на студ и плуване в студени води. При хората със студова уртикария плуването може да застраши живота. Има риск от т.нар. едем на Квинке, при който има оток на езика или ларинкса.

Понякога студовата уртикария е симптом за друго - криоглобулинемия, криофибриногенемия или сифилис, някои колагенози и др.

Лечението на студовата уртикария включва избягването на студа и употребата на антихистамини. Препаратите трябва да се приемат преди излагането на ниските температури, за да се намали отделянето на хистамин.