Отговорът е от книгата на светилото на българската дерматология проф. д-р Любомир Странски.

Болестта херпес зостер се проявява като мехурчета върху зачервена основа по хода на нерв и силна болка. Най-честа е на гръдния кош по хода на междуребрените нерви, но може да се появи и другаде по кожата. Най-опасни и животозастрашаващи са херпесите, засягащи черепно-мозъчните нерви и ако са на главата и лицето.

Това е инфекция, която се предизвиква от вируса на варицелата. Всеки, изкарал от тази шарка, може да развие херпес зостер. Вирусът се запазва в неактивно състояние в някои нервни клетки и причинява херпес зостер, когато се реактивира. Смята се, че болестта рядко има рецидив, напоследък повтарящите се случаи зачестяват, което говори за общо падане на имунитета на населението.

Херпес зостер се среща по-често при хора над 40-годишна възраст, макар да се увеличават и случаите при деца.

Пациентите с отслабена имунна защита поради рак, левкемия или лимфом са по-изложени на риск да развият херпес зостер. Уязвими към инфекцията са болни на химио- или лъчетерапия, приемащите лекарства след присаждане на органи и лекуваните продължително с кортизон.

Болестта започва с болка, мравучкане или повишена чувствителност в определен участък на кожата в едната страна на тялото. Тези оплаквания могат да бъдат налице 1 до 3 дни преди появата на зачервен обрив в същия участък. Може да има главоболие и да се вдигне температура. Обривът най-често бързо се превръща в мехурчета, които са на групи. След отзвучаването може да се появи т.нар. постхерпетична невралгия, която се изразява в болка, изтръпване, сърбеж и мравучкане. Възможно е тя да продължи с месеци и години. По-често срещана е при възрастни пациенти.

Навременното започване на лечение в ранните стадии на болестта предотвратява това усложнение. Терапията е с противовирусни средства. Тъй като целостта на кожата е нарушена, може да се насложи инфекция с разязвяване, което изисква антибиотично лечение. При невралгия обезболяващите средства рядко помагат. Препоръчват се физиотерапия, топли бани, психотерапия.

В редки случаи, когато се засегнат очите, може да се стигне до тежки усложнения. Тогава, както и при силна, продължаваща болка, се прилагат кортикостероиди. За справяне със силната болка може да се използва и блокада на нерва.

При силно паднал имунитет при рак, обикновено левкоза, има генерализиран херпес зостер, който обхваща кожата на цялото тяло. Той е с лоша прогноза.

Рецидивиращ херпес зостер може да има и при СПИН, като понякога служи за ранно диагностициране на болестта при застрашени контингенти.