Проф. д-р Найденка Златарева работи в интензивно кардиологично отделение от 1985 г. Имала е хиляди пациенти, но в последните години една статистика й прави силно впечатление, разказва bTV.

Много млади хора влизат в отделението и има регистрирани твърде много младежи с инфаркт.

"Оказва се, че младите пациенти с остър миокарден инфаркт за една година при нас само са били 25. Това е възрастта под 45 години. Инфарктът много се подмладява за съжаление", казва лекарката.

Като причини тя посочва стреса, пушенето, използването на много вредни вещества като наркотици или стимуранти във фитнеса.

"Много често при тези пациенти е налице фамилна обремененост или генетични промени, които благоприятстват инфаркта в млада възраст. На първо място това са проблеми с кръвосъсирването. Те правят не само миокардни инфаркти. Правят рано белодробни тромбоемболии, ранни инсулти", уточнява проф. Златарева.

Тя обяснява, че най-ранният инфаркт в практиката й е бил на 26-годишна жена и на 29-годишен мъж. При жената е открита тежка тромбофилия, т.е. тя е имала промени във факторите на съсирването. Мъжът бил злоупотребил с кокаин.