С напрeдването на възрастта преобладаващ процент от мъжете започват да изпитват затруднения в уринирането от различно естество. Причина за това е малък орган, който се намира непосредствено под пикочния мехур. Простатната жлеза има формата на кестен и обгражда уретрата от всички страни. Уретрата е каналът, през който урината се пренася от пикочния мехур извън тялото. Жлезата остава с такава големина до около 40-ата година, след което започва да нараства. Уголемяването й създава много нарушения в уринирането.

При мъже, които са занемарили здравето си и простатата им е достигнала големи размери, се налага оперативно лечение. Особено често при жлеза над 100-120 грама или трайно задържане на урина има само две възможности - отворена операция или лазерно отстраняване, но извършено от специалист с много опит.

Отворената хирургическа интервенция е сериозно изпитание за организма. Тя се прави под пълна упойка, продължава дълго време и за съжаление има краткосрочен резултат. Много често се случва след няколко години симптомите да се завърнат и да има нужда от повторна хирургична намеса. В пълна противоположност на това, лазерната операция не носи риск от кръвозагуба, защото не се прави разрез със скалпел и е по-малко травматична, с по-къс възстановителен период.

Неслучайно много пациенти избират Зеления лазер в "Хил клиник", защото е безболезнен, не се губи кръв, няма странични нежелани ефекти, а след него симптомите на увеличената простата остават в миналото.

Мнението на кардиолога д-р Любомир Радоев:

„Класическата интервенция на простатната жлеза е свръзана с риск от 1 до 5%. При нас пациентите са възрастни мъже, които имат често сърдечно-съдови заболявания. Затова уролозите в "Хил клиник" правят лазерни операции, при които натоварването на сърдечно-съдовата система е значително по-малко. Освен това не е за пренебрегване и анестезията. Докато при традиционната операция на увеличена простатата упойката е винаги интубационна, при Зеления лазер имаме далеч по-леката спинална анестезия. Това значително намалява риска от евентуални сърдечно-съдови усложнения.“

Мнението на уролога д-р Александър Боцевски:

„Лазерната операция без всякакво съмнение е бъдещето на медицината. Тя е предпочитана алтернатива при мъже, които приемат антикоагуланти, страдат от хипертония, нервни заболявания, диабет и др. С помощта на Зеления лазер и на най-ново поколение холмиум лазер в „Хил клиник" прилагаме две техники на лечение: вапоризация – метод, при който увеличената простата буквално се изпарява, и енуклеация, която представлява изрязване на увеличената тъкан, разбиването на малки частици и изтегляне извън тялото с вакуум. И при двата оперативни подхода пациентът не усеща никаква болка, работи се през пикочните пътища, като с много тънка тръбичка се вкарва лазерното влакно. Няма разрези, болки, кървене. Още на следващия ден се сваля катетърът и мъжът може да се върне у дома.“

През март 2019 в "Хил клиник" канят мъжете над 50 на профилактичен преглед. Пакетът консултация, PSA туморен маркер и ехография струва 40 лв.

Желателно е да запазите час предварително на тел. (02) 439 31 31