Десетки медицински специалисти протестират пред Министерството на здравеопазването. Сред тях са сестри, лаборанти, акушерки, физиотерапевти, фелдшери и други.

Протестът ще продължи, докато не се удовлетворят исканията ни, каза Мая Илиева, говорител на организиралите протеста. Очаква се пред сградата да бъде разпъната и палатка, тъй като вчера беше обявено такова намерение.

Трябва да се направи всичко възможно да задържим тези специалисти в страната ни, каза пред БТА омбудсманът Мая Манолова, която дойде при протестиращите.

С тях са и членове на синдиката "Защита", искащи оставка на министъра.

Илиева каза, че се разграничават от това искане - за момента медицинските специалисти не искали оставката на Кирил Ананиев.

Протестиращите блокираха кръстовището пред черквата "Света Неделя".

Протестите са за основна заплата в размер на две минимални работни заплати, добри условия на труд, кариерно израстване и промяна в заплащането на нощния труд.

Протестът бе разрешен до 18 часа.

В Кърджали около 50 медицински сестри от града, Момчилград и Златоград се присъединиха към националния протест за достойно заплащане в сектора. 

"Настояваме заплащането ни да бъде от две минимални работни заплати. Не сме против възнагражденията да бъдат определяни спрямо натовареността, но сегашното състояние на нещата не ни удовлетворява, а заплатите ни са унизително ниски", каза протестираща. Иска се и по-висока ставка за нощно дежурство.