Австралийски учени установиха, че изяждането на две супени лъжици ядки дневно подобрява функционирането на мозъка на възрастните хора с 60%, съобщи в. "Мирър".

Това е лесен начин да се забави естественото отслабване на когнитивните способности,  казва ръководителят на изследването д-р Мин Ли.

"Макар и да няма лечение за възрастовия спад на когнитивните способности и развитието на невродегенеративни заболявания, промените в храната могат да са полезни за възрастните хора", каза д-р Ли.

Причината за този ефект остава неясна, но според учения той може да е свързан с противовъзпалителните и антиоксидантните свойства на ядките.

"Ядките са богати на полезни мазнини, белтъчини и фибри, които понижават холестерола", добави д-р Ли.

Учените са проследили ефекта от ядките при 4822 души на възраст над 55 г. Мозъкът на ялите над 10 грама дневно функционира по-добре, те разсъждават по-бързо и имат по-силна памет.