На 5 и 6 април д-р Дженгиз Чабукоглу, водещ специалист по ортопедия и травматология от Университетска болница OKAN в Турция, ще консултира безплатно пациенти в София. Д-р Чабукоглу е дългогодишен специалист в лечението на заболявания на опорно-двигателния апарат, известен с успехите си при лечение на педиатрични пациенти. Той пристига у нас по покана на Здравен информационен център „Медикъл Караджъ“, в рамките на инициативата им да предоставят достъп на българските пациенти до най-съвременните методи в медицината, като си партнират с едни от най-добрите лечебни заведения и специалисти от цял свят.

Д-р Дженгиз Чабукоглу постига впечатляващи резултати при лечение на малки пациенти с вродени деформации на горни и долни крайници, включително и тежки случаи, при които консервативните методи често се оказват безсилни. Еквиноварус е сред най-често срещаните от тях – представлява изкривяване на стъпалото и костната структура, затова се нарича още „криво стъпало“. Среща се средно при 1 на 1000 новородени, а причините за възникване на това състояние засега не са изяснени.

Специалистът работи успешно и в случаи на тибиална хемимелия (когато тибиалната кост е скъсена или напълно липсва), артрогрипоза мултиплекс (ставни контрактури), дисплазия на тазобедрената става, поставяне на ортопедични протези и импланти.

Лечението на спастичност при деца с церебрална парализа е една от сферите, в които д-р Дженгиз Чабукоглу постига успешни резултати. С церебрална парализа се раждат средно 2 до 3% от всички новородени и до 15% от преждевременно родените бебета. Малките пациенти с тази диагноза имат много проблеми, сред които нарушения в двигателното развитие, проблеми с речта, сковаване на крайниците, което възпрепятства нормалните движения и става пречка в ежедневния живот. Без лечение контрактурите и деформациите се задълбочават. За съжаление, метод за окончателно излекуване на това състояние засега не е известен, но при голяма част от пациентите е възможно значително подобрение с помощта на хирургична намеса за подобряване функцията на крайниците и последваща физиотерапия. Хирургична намеса обикновено се извършва при пациенти с ДЦП над 5-годишна възраст, а целта е подобряване на състоянието им до степен да могат да посрещат основните си нужди. За постигането на успешен резултат, такова лечение се предоставя от клиники, които разполагат с опитен екип от педиатри, детски невролози, детски ортопеди и специалисти по физикална терапия. Резултатът е в зависимост от състоянието на всеки конкретен пациент.

За безплатна консултация с д-р Дженгиз Чабукоглу в София на 5 и 6 април е необходимо предварително записване на телeфоните на „Медикъл Караджъ“: 0879 977 401 или 0879 977 402.