Когато градският смог се изпълни с прах, продажбите на свинско месо в Южна Корея се покачват, предаде Ройтерс.

Странната зависимост в четвъртата азиатска икономика се дължи на миньорско поверие, според което разтопената свинска мас изчиства гърлото от полепнала пепел.

"Когато във въздуха има гъст прах като днес, ям повече свинско," казва 15-годишният ученик Хан Донджа, който знае това от своята майка и заедно с нея си е поръчал мазна свинска пържола в сеулски ресторант.

Макар че учените не са констатирали подобна зависимост, от 28 февруари до 5 март (когато имаше смог) продажбите на свинско месо в Южна Корея се покачиха с една пета.

Въздухът в страната се замърсява от изгорели газове от домакинствата и автомобили и от ТЕЦ на въглища. Допринася и замърсяването от Китай и от КНДР.

От развитите страни през 2017 г. качеството на въздуха е било най-лошо в Южна Корея, показват данни на ОИСР. Средно годишно съдържанието на фини прахови частици там е 25,1 микрограма в кубически метър въздух.

През този месец парламентът на страната определи замърсяването като "социално бедствие".

Хората се пазят от мръсния въздух като си слагат маски или не излизат. Но в страна, където в 28% от домакинствата има куче, това не е лесно. В началото на март продажбите на маски за кучета се покачиха пет пъти.