През август миналата година в Токио се ражда момченце, което тежи само 268 г - колкото пакет чипс, съобщи Ройтерс.

Детето е спряло да расте в утробата на майка си и лекарите в клиниката "Кейо" взели решение да го извадят спешно с цезарово сечение. Това е станало на 24-ата седмица от зачеването. Бебето било толкова миниатюрно и недоразвито, че се е смятало за нежизнеспособно извън утробата. То е било неспособно да диша само, а цялото му тяло се побирало в шепите на родителя му.

Но тези дни, след 7-месечно лечение, бебето бе изписано и се прибра вкъщи при семейството си. То вече тежи 3,2 кг и е записано като най-малкото оживяло новородено момче в историята.

"В историята на човечеството знаем само за 4 бебета, които са били толкова малки и са оживели. Случва се изключитено рядко. А пък за момче е цяло чудо", каза д-р Едуард Бел от университета на Айова. Той е създал и поддържа Регистър на най-малките бебета, в който има данни за оживели малки бебета от 1936 г. насам.

Момчето, родено в Токио през август, е на 4-то място в регистъра. По-малки от него са били 3 момиченца от Токио, Илинойс и Германия, родили се съответно 265, 260 и 252 грама.

В регистъра има общо 210 деца, всички родени с тегло под 400 грама. Според д-р Бел около 75% от тях са момичета. Причината е, че момчетата се развиват по-бавно от момичетата както в утробата, така и през пубертета.

"При преждевременни раждания се появяват повече момчета, но оживявят предимно момичета", казва д-р Бел. Причината бебето да спре да се развива в майчината утроба е плацентата, която не му доставя достатъчно кислород и хранителни вещества, за да расте.

Според д-р Бел новороденото момче в Токио ще бъде доста дребничко и когато тръгне на училище.

Малките бебета се изправят пред множество здравни рискове и често имат проблеми с ученето. "Някои бебета от регистъра са сериозно увредени. Други живеят добре, има завършили университет, има и много талантливи", казва д-р Бел.