Преумората и напрежението засилват чувствителността към иначе безвредни субстанции

Славата и милионите са безсилни, когато става дума за алергии. С примери от шоубизнеса може да се изготви цял справочник с разновидностите на този синдром.

Наричат алергичните заболявания бича на XXI век. Хората с хиперчувствителна имунна система добре знаят колко неприятно и опасно е това страдание. В зависимост от силата симптомите варират от хрема до застрашаващи живота отоци и задушаване.

За първи път терминът “алергия” се появява през 1906 г. Оттогава случаите постоянно се увеличават. Във Великобритания например през последните години алергиите са нараснали 5-кратно. По различни данни по света от тях страдат от 40 до 90% от хората. В това число и актьори, музиканти, политици, чийто напрегнат начин на живот, постоянни турнета, чести появи пред публиката изтощават организма и той реагира болезнено. На сцената звездите се стараят да изглеждат здрави и блестящи, но в ежедневието кихат, покриват се с червени петна, и то не само от прах, храна и полен.

Конете давят

Кейт Мидълтън

За разлика от другите кралски особи не можеш да видиш херцогинята на Кеймбридж да язди. Според в. “Дейли телеграф” Кейт Мидълтън страда от алергия към коне. Пърхотът на тези животни е силен дихателен алерген. Суха кашлица и пристъпи на задушаване могат да се появят даже без непосредствен контакт с конете. Достатъчно е да отидете на цирк или да общувате с наскоро яздил човек. За късмет децата на Кейт не са наследили това заболяване. Малките Джордж и Шарлот се учат да яздят още от 2-годишни.

Серена Уилямс

повръща от

фъстъци

Четирикратната олимпийска шампионка по тенис избягва всичко, свързано с фъстъчените ядки. В това число и любимия на американците сандвич с фъстъчено масло и конфитюр. В САЩ и Англия тази алергия вече се е превърнала в епидемия. През последните 20 г. броят на децата с повишена чувствителност към фъстъци е нараснал двойно. Симптомите варират от болки в корема, хрема, обрив, изтръпване на устата и на езика до гадене и повръщане, стягане в гърлото, хрипове, кашлица и дори застрашаваща живота анафилаксия, която създава задушаващи проблеми с дишането и преглъщането.

Алергичните към тази храна хора трябва внимателно да четат етикетите, но това невинаги помага, предупреждават специалистите. През 2016 г. от анафилактичен шок почина британската ученичка Меган Ли, на която сервираха храна в съд, където преди това е имало фъстъци. 20-годишната Мириам Дюкре-Лемей от Канада пък издъхна от целувка на приятел, ял сандвич с фъстъчено масло.

Екранният

Хари Потър се

подува от никел

Звездата от филма за малкия магьосник Даниъл Радклиф разбира това на снимачната площадка. Даниъл Радклиф

Даниъл Радклиф
При работата над първия филм очите на 12-годишния актьор подпухват. Това се случва винаги когато слага знаковите си кръгли очила. С времето отоците, червените петна и лицевите възпаления стават все повече. Скоро лекарите разбират, че причината е в металните рамки, направени на основата на никел, пише в. “Сън”. За да отстранят проблема, отговорниците по реквизита му правят нови очила от хипоалергичен материал.

Контактната алергия от никел е една от най-разпространените. Този метал се използва като примес в много сплави, особено в бижутерията.

Скаридите

тровят Хали Бери

Носителката на “Оскар” гледа да стои по-далеч от ракообразните – не само скариди, но и омари, лобстери, миди. Алергиите от тях са едни от най-силните и опасните. Затова бившето момиче на Джеймс Бонд носи винаги със себе си инжекция с адреналин. Ако Хали Бери не внимава, получава силни болки в корема, диария, повръща неудържимо, дави я кашлица. При това не е необходимо да яде членестоноги – алергия може да провокира допирът с тях и дори миризмата им. Според американско изследване в САЩ от този проблем страдат 7,2 млн. души. Най-често той се появява след навършване на пълнолетие и не е свързан с всички рибни продукти. Мнозина с повишена чувствителност към скариди например ядат риба без проблем.

Тревата

разболява

Скарлет Йохансон

Разходката на чист въздух през лятото за Скарлет Йохансон е истински кошмар. Холивудската актриса има силна алергия към тревисти растения и цветен прашец. Това често затруднява снимачния процес. В трилъра “Мач пойнт” например тя снима романтична сцена сред пшенично поле. Скарлет Йохансон

Скарлет Йохансон
Въпреки таблетките антихистамини, които е взела, очите на Йохансон започват да отичат и сълзят. Заради тези страдания режисьорът Уди Алън я освобождава от работа за един уикенд. Толкова продължават симптомите при актрисата. При контакт с трева кожата започва да я сърби, а по тялото ѝ избиват червени петна.

Алергията към цъфтеж и полен е разпространено заболяване, от което страдат 30% от човечеството. Причината е в миниатюрния цветен прашец, който може да се пренася на хиляди километри, прониква в дихателната система и се загнездва в лигавицата.

Пчелите - опасни

за живота на

Бритни

Ако човек няма алергия, ужилването от пчела е само болезнено, мястото се подува и зачервява, а после започва силно да сърби. Но за някои като американската попзвезда Бритни Спиърс тези жилещи насекоми могат да се окажат смъртоносни. По сметки на британски учени такава алергия се проявява при 5% от световното население. Ако пчела ужили Бритни, по кожата ѝ се надуват червени мехури. В зависимост от силата на алергията може да възникнат давеща кашлица и затруднено дишане заради оток на гърлото, който може да убие човек. Ето защо повечето концерти на Спиърс са на закрито.

Опасността не е толкова в ужилването, колкото в пчелната отрова. Тя съдържа протеини, в отговор на които организмът започва да произвежда антитела. Именно конфликтът между тези имуноглобулини и протеина провокира развитието на алергия.

Бионсе алергична

към парфюм

Макар и рекламно лице на ред парфюми като Diamonds Armani и True Tommy Hilfiger, 37-годишната певица има непоносимост към ароматите, които предизвикват сърбеж, астма, силно главоболие. Затова в живота Бионсе ползва главно уханни масла.  Бионсе

Бионсе

Въпреки това през 2010 г. звездата реши да пробва сили в парфюмерията и пусна ароматната линия Heat на Beyonce Parfums. Продуктите са химически модифицирани, за да ги ползва певицата, без да се страхува за здравето си. Освен Бионсе от тази алергия страдат около 30% от американците. Могат да я предизвикат и други козметични средства със силна миризма. Някои реагират болезнено на аерозоли и дори сапун. И то не само при вдишване, а и при допир с кожата.

Чесън и кафе –

душмани на

Дрю Баримор

Макар алергиите да се смятат за трудно лечими, актрисата Дрю Баримор може да се похвали с победа над една от тях. В миналото тя е страдала от рядка форма на непоносимост към иначе полезния чесън, който при някои дразни лигавицата на очите, дихателните пътища, стомаха и червата. Днес тази важна част от безброй основни ястия и сосове вече не вреди на актрисата и тя дори споделя чеснови рецепти в социалните мрежи.

Все още обаче парфюмерията и кафето не ѝ понасят. Алергична е и към ужилване на пчела. Въздържа се от ободряващата кофеинова напитка и стои далеч от специализираните магазини, където мелят кафе и във въздуха се носи прашец от него.