Възрастните българи могат да го направят само на черно срещу 135 лв.

Ваксините за възрастни у нас не са безплатни, както за децата, но липсват в здравните заведения, където би трябвало да се поставят. Не се продават и в аптеките.

45-годишен здрав столичанин, стреснат от епидемията от морбили, описа пред “24 часа” как е платил 135 лева, за да е сигурен, че няма да бъде повален от опасната шарка. Оказва се обаче, че поставянето на ваксина по този начин е реално на черно.

Мъжът е фен на ваксинирането и затова първо посетил личния си лекар. Там му обяснили, че ваксините са в Специализираната болница за лечение на инфекциозни болести на бул. “Акад. Иван Ев. Гешов” 17 в София. Когато отишъл там, го посрещнала табела, че тази услуга е прехвърлена в Столичната здравна инспекция на ул. “Враня” 20. На този адрес мъжът пък научил, че там се ваксинират само деца и ако той иска инжекция, трябва да закупи желаната ваксина и с нея да се върне обратно в кабинета.

“Обиколих 5 аптеки и навсякъде чух: Не продаваме ваксини”, разказа Ивайло Стоянов.

След три дни обиколки из столичните здравни заведения той посетил частен кабинет, където без проблем му поставили ваксина срещу 135 лева.

“Ако държавата очаква да се вслушаме в нейния призив да ваксинираме децата и себе си, защо е усложнила така този процес?”, пита Стоянов.

Ваксината срещу морбили и останалите от задължителния имунизационен календар се осигуряват от държавата и са безплатни за децата до 17 г., когато се поставя последната задължителна ваксина. Има и реимунизация против тетанус и дифтерия, която се слага през 10 г. след 25-годишна възраст. Тя също се поема от държавата. Всяка година се правят поръчки на ваксини според нужния брой за календара и се разпределят в регионалните здравни инспекции. Има и запаси в случай на епидемии като сегашната с морбили, но и те са за деца до 18 г.

“Затова ваксините не се разпространяват свободно по аптеките, а държавата няма ангажимент да поддържа бройки за свободно ваксиниране на възрастни, тъй като периодът на поставянето им е предварително определен”, обясни пред “24 часа” д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

Всички налични ваксини срещу морбили в лекарските кабинети са осигурени безплатно от държавата за децата. Поставянето им на възрастен пациент срещу заплащане е нарушение. Ваксината не е вредна за възрастния, но така се лишава дете от нея.

Ваксина срещу морбили се поставя у нас от 1969 г. Смята се, че хората, които преди това не са били ваксинирани, вероятно са изкарали заболяването, придобили са естествен имунитет и няма нужда да се ваксинират.