От наредбата за ТЕЛК да отпаднат състояния и заболявания, които практически не инвалидизират, като например бъбречнокаменната болест, или пък тези, проявяващи се с напредването на възрастта.

Това е становището на лекарите от ТЕЛК комисиите по последните промени в Наредбата за медицинската експертиза, които предложи здравното министерство. Те предвижда събирането на процентите да се прави, когато поне 2 от уврежданията дават 50% инвалидност, а не както сега, това да се прави, ако едно от заболяванията носи 80%.

“Промените са по-благоприятни от това, което беше предложено август, но в сравнение с наредбата отпреди това пак са по-ощетяващи”, коментира доц. Боряна Холевич, председател на сдружението на лекари от ТЕЛК - София. Причината е, че хора, които имат по няколко заболявания, но те им носят по 30-40% инвалидност, ще изпаднат извън високите проценти и съответно ще получат по-малко права. В същото време при бъбречнокаменна болест хората са напълно работоспособни извън периодите на кризи, които са редки. ТЕЛК си вадели и хора с артрозни заболявания или други състояния, които са признак на остаряване, а не на заболяване. “Това са нормални дегенеративни процеси, настъпващи с възрастта. Всичко това трябва да бъде премахнато от наредбата и останалите заболявания да се изчисляват по формула, независимо какъв процент инвалидност носят”, обясни Холевич пред “24 часа”. “До 2000 г. имаше първа, втора, трета група инвалидност и работоспособността се определяше спрямо конкретното работно място на човека. Оценяваше се общото му състояние и отражението на всичките заболявания конкретно върху него. Тогава не се говореше за фалшиви инвалиди. Всички недоразумения в ТЕЛК дойдоха с тази процентна система”, каза още тя.

“Тази формула бе един от вариантите, предложени от Национално представителните организации на хората с увреждания”, припомни Веска Събева, председател на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия. Според нея и при този вариант ще останат ощетени хора, които трябва да бъдат насочени към социално подпомагане- квалификации, заетост и друго подпомагане.  ВЕСКА СЪБЕВА

ВЕСКА СЪБЕВА