Учени от университета на Охайо установиха, че зеленият чай помага за отслабването и намалява броя на възпалителните биомаркери, съобщи сайтът MedicalXpress.

Медиците проследили въздействието на 2% екстракт от зелен чай върху организмите на мишки. Една група гризачи 8 седмици следвала хранителен режим с високо съдържание на мазнини, а друга била хранена нормално. Всяка група била разделена на две части, като на едната давали и екстракта от зелен чай.

Учените изследвали телесното тегло на гризачите, резистентността им към инсулина и други показатели, свързани с транслокацията на ендотоксин в кръвта, количеството мастна тъкан, състава на чревния микробиом и възпалителни процеси в стомашно-чревния тракт. Оказало се, че теглото на хранените с мазна храна, но и със зелен чай мишки нарастнало с 20% по-малко в сравнение с гризачите, които не приели екстракта.

Освен това зеленият чай пречел на отделяния от някои бактерии ендотоксин да проникне в кръвта. Той подобрил съществено здравето на чревния микробиом.