Оказа се толкова просто! Екип от Калифорнийския университет в Бъркли имплантирал само един ген в очите на слепи мишки и те прогледнали месец по-късно, и то веднъж завинаги. Можели да заобикалят препятствия и да реагират на светлина също като мишките с нормално зрение.

Учените описват постижението си в новия брой на сп. "Нейчър". Според тях след няма и 3 години генната терапия ще бъде изпробвана и на хора, ослепели заради дегенерация на ретината. Очаква се тя да им възвърне зрението дотолкова, че да могат да четат и да гледат телевизия.

"Въвеждаме гена, отговорен за възприманете на зелена светлина, като го прикрепваме към вирус и инжектираме този вирус в окото. Това е аденовирус, който по природа заразява ганглийните клетки в ретината. Така доставеният ген попада в техния геном. И след някой-друг месец човекът ще прогледне поне донякъде", казва д-р Ехуд Исаков, преподавател по клетъчна биология в Бъркли. "Сегашното лечението на болестите на ретината се свежда до забавяне или спиране на дегенерацията й. А да възстановиш зрението, и то само за месеци - за това не можеше дори да се мечтае."

Около 170 милиона души по света са с увредено или изцяло загубено зрение заради дегенерация на макулата. Тази болест е свързана с остаряването и засяга всеки 10-и човек на възраст над 55 г. Отделно 1,7 милиона души са слепи заради пигментация на ретината - най-масовата форма на наследствена слепота. При нея светът угасва на около 40-годишна възраст.

"Имам слепи приятели и животът им ми къса сърцето", казва д-р Джон Фланъри от екипа. "Те разучават онова, което за зрящите е даденост. Например настаняват се в хотел. И понеже обзавеждането винаги е различно, някой трябва да ги разведе из стаята и да я разкаже, за да си съставят мисловна карта за нея в три измерения. Иначе ще се претрепят в разни предмети като например ниска масичка за кафе. Такива хора са първи кандидати за нашата терапия."

В момента загубеното зрение заради дегенерация на макулата се възвръща едва-едва чрез скъпа, инвазивна и доста недодялана технология. В ретината се имплантира електронно око, от което излиза жица към външна камера. Тя се закрепва на очилата, снима пред себе си и вкарва в ретината изображения с неколкостотин пиксела. А окото има разделителна способност от милиони пиксели.

Учените признават, че създадената от тях терапия не може да върне зрението на 100%. Установето е, че над 250 генни мутации водят до пигментация на ретината. Около 90% от тях унищожават пръчковидните клетки в нея. Те заедно с конусните клетки възприемат и обработват светлината. Пръчиците са за слаба светлина, а конусите - за ярка и многоцветна дневна светлина.

Дегенерацията оставя незасегнати другите слоеве в ретината от ганглии и биполярни клетки. Те обаче нямат чувствителност към светлината и така човек ослепява напълно.

В опитите с мишки учените са успели чрез присадения ген да породят чувствителност към светлината при 90% от ганглиите. Те започнали да изпращат до мозъка сигнали, които той интерпретира като визуални, т.е. гледка.

При човека обаче ще трябва да се инжектират много повече вируси носители на гена, тъй като в него има хиляди пъти повече ганглии от мишето око.

"Терапията работи, защото е много, много проста. Честно казано, можело е да бъде измислена и преди 20 години", казва д-р Исаков.