25°C   София
 

По нова формула, която според здравния министър Кирил Ананиев ще увеличи дела на хората с високи оценки от ТЕЛК, ще се смятат заболяванията в решенията на комисиите.

Тя ще събира процента на болестите, когато поне две от тях дават над 50% инвалидност. Това е разписано в промени в Наредбата за медицинска експертиза, открита за обществено обсъждане.

Сега събиране на болести за по-висока оценка е възможно, ако едната дава над 80% инвалидност, а другите - над 50%. Това правило, въведено през август 2018 г., ощетява около 19% от инвалидите, твърдят техни организации.

Анализ показал, че при 7,9% от освидетелстваните по тази методика е определен по-нисък процент намалена работоспособност. А според обществени организации за 14,5%, оставащи в диапазона 50-100%, се понижава групата инвалидност. Това намалява и социалната подкрепа за тях. 4,7% пък са отпаднали от системата, защото са слезли под 50%.

По новите правила, ако поне две болести носят по 50%, към основната ще може да се прибавят 20% от сбора им.

“Например: лице, подлежащо на освидетелстване/преосвидетелстване, има няколко увреждания, за всяко от които в отправните точки за оценка на трайно намалената работоспособност/вид и степен на увреждане е посочен отделен процент. Най-високият процент, съответстващ на най-тежкото увреждане, е 70%. На останалите увреждания съответстват 60%, 50% и 30%. Съгласно предложената нормативна промяна към 70% (най-високия процент) прибавяме 20% от сбора на процентите на останалите увреждания (60+50+30), което съответства на 28%, и получаваме окончателната оценка - в случая е 98%”, пише в мотивите към проекта.

Това означава, че сега човек със 70% попада във втора група инвалидност, а по новите правила ще получи 98% и ще е в първа група.

Другият очакван резултат е по-добър контрол над ТЕЛК, тъй като се въвежда изискване в експертизата болестите да се изписват с код по Международния класификатор, 10-а ревизия.

Според здравното министерство промените биха довели до рискове в системата на труда и социалната политика, защото повече хора ще попаднат в по-горна група на инвалидност и ще придобият право на по-голяма помощ.Ана Иванова
03/16/2019 15:10:41

защо онкоболни с телково решение от 2019 г още не са получавали пикаква памощ до сега или това се смята за леко заболяване операция гърлото без глас инсулт това ли е държавата за която си дадохме здравето а тя когато да ни подаде ръка ни показа среден пръст как да уважаваш тази власт

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

Ако спрете да пушите, здравето се подобрява по график

Без значение колко дълго е пушил - 30 дни или 30 години, организмът на пушача може да се освободи от...

ПОСЛЕДНО ОТ

Ник Картър от момчешката банда "Бекстрийт бойс" и съпругата му Лорън очакват дете, 8 месеца след като тя направи спонтанен аборт, съобщи Контактмюзик. Певецът оповести на страницата си в Инстаграм, че той и Лорън Кит, които вече имат тригодишен син Один, очакват още едно бебе, предава БТА. Тридесет и девет годишният Картър е качил снимка в

Певицата Алекс Раева очаква първото си дете. Тя показа бременното си коремче по време на откриването на изложбата “Прожектори” на художничката Стилияна Узунова. Раева предпочита да не говори за личния си живот, затова и досега не е казала нито какъв ще е полът на бебето, нито кой е мъжът до нея. Преди това тя имаше сериозна връзка с диджей Дончо.

Зам.-кметът Стефан Стоянов манифестира с 14-годишната си сестра и с баща им Емил Едно дете чудо от Пловдив е напът да преобърне представите, че математиците са скарани с българския и литературата. 9-годишната Никол Николова вече има 25 медала по двете дисциплини от престижни национални и международни олимпиади и състезания.

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Стилиян Петров ще се опита да стане старши треньор. Българинът бе потърсен от Тhe Guardian във връзка с плейофа за влизане във Висшата лига, който бившият му тим "Астън Вила" ще играе срещу "Дарби Каунти" на "Франк Лампард". Петров говори и за трудностите, причинени му от левкемията, допълва Нова телевизия.

След като ЦИК наложи забрана на честния начин, по който публикувахме прогнозите на експертите на "24 часа" за резултатите от гласуването и ни заплашват конфискационни глоби ние се подчинихме. Но досега не са санкционирани сайтовете, които се правят на маймуни и съобщават фактите лицемерно. Очевидно лицемерието е законно и затова сега ви

"Категорично съм против всякакви забрани за съобщаване на междинни резултати от медиите. Това по никакъв начин не влияе на изборите. А и в повечето развити демокрации се разрешава. Нали се стремим точно към тях", заяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев. "Гласувах за европейското развитие на България.