Най-абсурдната разпространявана заблуда е, че ваксините съдържат микрочип за проследяване.

Откриването на ваксините е едно от най-големите постижения на медицината. То е допринесло за спасяването на живата на милиони хора и трябва да се използва ефективно срещу заболяванията, за които е доказано, че дава защита. Липсата на някои заразни заболявания се дължи не на това, че инфекциите са отминала заплаха, а на това, че масовото прилагане на имунизациите води до предотвратяването им. В интерес на всички деца е те да бъдат защитени с ваксини и на родителите, които се колебаят, да бъде предоставяна достоверна информация.

Това препоръча представителят на Световната здравна организация в България д-р Скендер Сила по време на дискусия, организирана от Българското дружество за иновативна медицина.

Ето как д-р Сила коментира най-популярните твърдения, които според здравните експерти разколебават доверието във ваксинопрофилактиката:

Мит 1: Съдържат живак, който е опасен. Факт: Човек е изложен непрекъснато на живак от въздуха, почвите, водата. В малко на брой ваксини има тиомерсал - живачно съединение, добавено в незначителни количества като консервант, но няма доказателства за риск за здравето.

Мит 2: Причиняват аутизъм. Факт: Множество изследвания отричат това, последното е сред 657 000 в Дания.

Мит 3: Виновни са за зачестяването на рака. Факт: Точно обратното е например за свързаните с папилома вируси тумори.

Мит 4: Съдържат микрочипове, чрез които правителствата следят имунизираните. Факт: Невъзможно е технически.

Мит 5: Пораждат алергии и автоимунни болести. Факт: Доказано е, че не променят работата на имунната система.

Мит 6: Хората са живели добре и без ваксини. Факт: Много от преживелите инфекциите обаче остават с увреждания, често фатални.

Мит 7: Боледуването дава естествен имунитет. Факт: Цената може да е умствено изоставане, вродена рубеолна инфекция, рак, смърт.